Finans undersøger
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pensionskasser gør op med dyre kapitalfonde

Flere pensionskasser gør op med høje honorarer til medarbejdere og partnere bag kapitalfondene ved at kræve adgang til investeringer på ryggen af fondene.

Hvad gemmer kapitalfondene?
Pandora har forgyldt medarbejdere og partnere i Axcel. Nu forsøger pensionskasser at begrænse deres andel af tilsvarende  regninger.  Foto: Linda Johansen

Danske pensionskasser forsøger ihærdigt at drible uden om millionhonorarer til de medarbejdere og partnere, der driver kapitalfonde i Danmark.

Det gør de ved at kræve adgang til såkaldte co-investeringer, hvor pensionskasserne får lov at investere en del af sine penge udenom kapitalfondene og direkte i en af de virksomheder, som kapitalfonden køber.

»Det er attraktivt for os, fordi fonden er med til at finde de interessante investeringer, og så kan vi ride lidt med på ryggen af det til en lav omkostning,« siger Anders Damgaard, koncerndirektør i PFA.

Investorer i kapitalfonde betaler som udgangspunkt et fast administrationsgebyr på typisk et par procent af fondens størrelse, ligesom det er branchestandard, at afkast på over 8 procent skal fordeles mellem investorerne og investeringsmedarbejderne i forholdet 80/20.

I nogle situationer kan det kaste enorme summer af sig, som da Axcel købte og siden solgte smykkevirksomheden Pandora A/S . Den handel har forgyldt Axcels medarbejdere og partnere med flere milliarder kroner.

»Typisk betaler vi slet intet fee, når vi co-investerer, så det er en billigere måde at investere på,« siger direktør i PKA Peter Damgaard Jensen.

Han peger desuden på, at investeringsmetoden giver adgang til at købe større virksomheder end ellers, når pensionskassen går ind sammen med en kapitalfond.

PKA har øget andelen af co-investeringer gennem de seneste to år, og Peter Damgaard Jensen forventer, at op til en fjerdedel af PKA investeringer i kapitalfonde de kommende år skal ske som co-investeringer.

Der lyder tilsvarende meldinger fra en række andre pensionskasser, herunder Danica og Sampension. 

Kapitalfondenes brancheorganisation, DVCA, bekræfter tendensen. Direktør Jannick Nytoft glæder sig dog først og fremmest over, at kapitalfondene ikke har problemer med at skaffe penge, og at co-investeringerne giver mulighed for større opkøb end ellers.

»På sigt kan det godt blive et strategisk problem for branchen, hvis alle vil lave co-investeringer i stedet for at investere gennem fondene. Men de kan heller ikke lave den type investeringer uden kapitalfondene, så der er indbygget en naturlig balance,« siger Nytoft.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også