Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ekspert: Bankansatte skal beskattes

Det er gratis for medarbejdere i Nordea at optage et realkreditlån. Men medarbejderne betaler ikke skat af godet, og det undrer en skatteekspert.

Medarbejdere i Nordea betaler ikke for deres realkreditlån. En skatteekspert undrer sig over, at de ikke bliver beskattet af godet. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

De bankansatte har så gode vilkår, at de formentlig skal beskattes af dem. Sådan lyder meldingen fra en anerkendt skatteadvokat. For mens almindelige bankkunder eksempelvis betaler op mod 10.000 kr. for at optage et realkreditlån, får ansatte i Nordea Bank Oyj det helt gratis, mens Danske Bank A/S s og Jyske Bank A/S s medarbejde får klækkelige rabatter.

»Det er min bedste vurdering, at det er skattepligtigt, hvis en medarbejder i finansverdenen ikke betaler det, det koster at producere produktet,« siger Torben Bagge, advokat i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet.

Juraen er nemlig klar. Skat oplyser i en mail, at et lån fra arbejdsgiveren er skattepligtigt, hvis banken ikke får dækket sine omkostninger. Nordea forsvarer, at bankens medarbejdere kan optage et realkreditlån gratis.

»Vi har samlet alle medarbejdere i én filial, og vi kan se, at vi samlet set har et overskud på vores forretning med medarbejderne,« siger Niels Gregers Hansen, hr-direktør i Nordea.

Ifølge skatteeksperten Torben Bagge ændrer det ikke ved skattepligten.

»Hvis en medarbejder får et gode, er det skattepligtigt, uanset om virksomheden samlet set tjener på medarbejderne,« siger Torben Bagge.

Nordea oplyser, at banken er villig til at ændre proceduren, hvis Skat beder om det.

De bankansatte kan også låne penge til en lavere rente end kunderne. Danske Banks godt 18.000 ansatte kan eksempelvis låne til en rente på 2,55 pct., mens kunderne betaler op mod 17,45 pct. Medarbejdernes rente i Jyske Bank er også væsentlig lavere end kundernes.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke kommentere en konkret sag, men henviser til Skat, som oplyser, at det er bankernes egen opgave at indberette, hvis en medarbejder får et skattepligtigt personalegode.

Bankerne tilbyder lukrative vilkår til deres ansatte:

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også