Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske Bank siger farvel til ansatte frikendt for kursfusk

Der var ikke nogen sag om kursmanipulation, har bagmandspolitiet fastslået. Alligevel har Danske Bank skilt sig af med de fire medarbejdere, som var under mistanke.

Allerede i begyndelsen af 2014 fastslog Danske Bank med formand Ole Andersen i spidsen, at interne regler var overtrådt i en sag om påstået kursmanipulation. Mere end et år senere har det nu ført til, at fire medarbejdere forlader banken. PR-Foto

Danske Bank har sendt fire erfarne medarbejdere ud i kulden, selv om de er blevet pure frifundet i en sag om kursmanipulation.

»Vi betragter sagen som afsluttet. Jeg kan oplyse, at de tidligere suspenderede medarbejdere efter gensidig overenskomst ikke længere er ansat i Danske Bank. Da der er tale om personalesager, kan vi ikke kommentere dette yderligere,« skriver Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank, i en e-mail til Finans.

Da bagmandspolitiet opgav sagen i februar i år, var der ikke blot tale om, at der manglede beviser.

»Det er fordi, der ikke har været nogen sag,« sagde vicestatsadvokat Per Fiig fra bagmandspolitiet dengang til Børsen.

Det er ifølge Jan Erik Kornerup Jensen, der var forsvarsadvokat for en af de fire medarbejdere, en interessant begrundelse.

»Det er usædvanligt, at Statsadvokaten siger, at der ikke var en sag. Det er ikke et spørgsmål om, at der ikke var tilstrækkelig beviser, for der var ikke begået kursmanipulation. Han er på grænsen til at sige, at sagen var grundløs,« siger Jan Erik Kornerup Jensen.

De ansatte var under mistanke for at have gennemført handler på vegne af kunder for henholdsvis 12 og 650 mio. kr. i en såkaldt Cibor-obligation til manipulerede kurser.

Sag om kursmanipulation

Danske Bank faldt tilfældigt over sagen i 2014, da bankens interne revision gennemlyttede båndede samtale i en anden sag, hvor Finanstilsynet undersøgte, om banksektoren havde snydt med den såkaldte Cibor-rente.

De båndede samtaler vakte den mistanke, at der i 2009 var foretaget handler til manipulerede kurser, som havde sikret Danske Bank en uretmæssig gevinst på 2,4 mio. kr.

Den mulige sag om kursmanipulation blev opdaget kort tid inden, at den i givet fald ville blive forældet. Derfor videregav Danske Bank hurtigt sagen til Finanstilsynet, som sendte den videre til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale bagmandspolitiet - som rejste sigtelser for at afbryde forældelsen.

De fire blev sammen med to chefer suspenderet, men cheferne er vendt tilbage til deres job. Allerede i februar 2014 fastslog Danske Bank, at de fire ansatte under alle omstændigheder havde overtrådt interne regler. Alligevel er der gået mere end et år, før bankens interne undersøgelse nu har ført til, at de fires ansættelsesforhold er bragt til ophør.

»Der har været tale om grundige undersøgelser, og derfor har det taget lidt tid,« oplyser bankens presseafdeling i en e-mail.

Finansforbundet har forhandlet tre af de fire ansattes fratrædelser på plads, men har ingen kommentarer til sagen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra den sidste ansattes advokat. Ifølge Finans' oplysninger er en del af bankens aftale med de ansatte, at de ikke må udtale sig om sagen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også