Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nationalbankens ansatte slipper med 1 procent i rente på lån

Medarbejderne i Danmarks Nationalbank har adgang til landets formentlig billigste banklån og kan låne op til 600.000 kroner til 1 procent i rente. Ifølge eksperter skiller Nationalbankens personalegode sig ud fra andre offentlige institutioners.

Nationalbankens knap 500 medarbejdere får ikke lov til at trykke pengene selv. Men de kan til låne dem på særdeles favorable vilkår.  Foto: Nationalbanken.

Mens almindelige bankkunder nemt kommer af med 10 pct. i rente på kassekreditten, slipper Nationalbankens ansatte med at betale 1 pct.

Ved at tilbyde sine knap 500 ansatte billige lån som personalegode, adskiller Nationalbanken sig fra andre offentlige institutioner, vurderer en ekspert.

»Det lyder som et rigtig godt personalegode. Jeg kender masser af offentlige virksomheder, der ikke har personalegoder af den karakter,« siger professor Flemming Poulfelt fra CBS, som dog ikke er forarget.

»Der er ikke nogen, der bliver snydt. Man har indført en lukrativ ordning for de ansatte, men man har også nogle ressourcer, der gør det muligt,« siger han.

Det er et vældigt attraktivt lån, som du og jeg ikke kan komme i nærheden af i en almindelig bank.

John Norden, adm. direktør i Mybanker.dk

Professor Christian Nielsen fra Aalborg Universitet peger på, at der er tale om et lukrativt personalegode også sammenlignet med de kommercielle banker, der ellers er kendt for at tilbyde ansatte gode forhold.

»Men vi har også en interesse i, at Nationalbanken kan tiltrække de dygtigste medarbejdere, og man skal huske på, at Nationalbanken er i konkurrence om de her medarbejdere,« siger Christian Nielsen.

Diskonto
Diskontoen er en signalrente, der angiver det overordnede niveau for Nationalbankens pengepolitiske renter.

Ansatte kan låne 100.000 kr. uden sikkerhed og yderligere 500.000 kr. med sikkerhed til den lave rente, som fastsættes ud fra diskontoen med et tillæg på 1 pct. Siden juli 2012 har diskontoen været 0 pct.

»Det må siges at være billigt. Det er et vældigt attraktivt lån, som du og jeg ikke kan komme i nærheden af i en almindelig bank,« siger John Norden, adm. direktør i Mybanker.dk, hvor det er muligt at sammenligne bankers produkter.

Nationalbankens medarbejdere har i alt lånt 36 mio. kr. hos deres arbejdsgiver. Derudover har de adgang til gebyrfri betalingskort.

»Nationalbanken er en bank. Som en bank har vi mulighed for at tilbyde kontoforhold med visse begrænsede ydelser, som vi vurderer ligger på et fornuftigt niveau,« siger Karsten Biltoft, underdirektør i Nationalbanken.

Lånene skal indfris seneste ved fratrædelse, mens ansatte, der går på pension, har fem år til at få lånet ud af verden.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også