Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske banker sender tusinder af job til lavtlønslande

Flere end 3.400 arbejdspladser har Danske Bank, Nordea og øvrige danske pengeinstitutter tilsammen placeret i Litauen, Polen og Indien. De bankansattes fagforbund har svært ved at se en ende på udflytningen i bankernes fortsatte jagt på besparelser.

Danske Bank har flyttet 850 job til Litauen på to et halvt år og har 750 it-medarbejdere i Indien. Foto: Thomas Borberg

Danske banker håndterer i stigende grad kundernes banklån fra Litauen og Polen, mens it-håndteringen ligger i Indien. I alt har Danske Bank, Nordea og de øvrige banker herhjemme oprettet over 3400 job i lavtlønslande. Det viser tal, som Finans har indsamlet fra branchen.

Det er uklart, hvor mange danske job, der er lukket ned som konsekvens af udflytningen, men Finansforbundet oplever en stor trafik mod lavtlønslande.

»Vi er bekymrede over at miste danske arbejdspladser til Polen og Litauen. Man må jo spekulere over, hvorfor det sker, og det er selvfølgelig fordi, de kan producere væsentlig billigere,« siger Kent Petersen, der er formand for fagforeningen Finansforbundet.

Vi opererer ud fra, at vi er en international virksomhed, og vi skal hele tiden levere konkurrencedygtige løsninger til vores kunder. Det handler også om at levere produkterne til den rigtige pris.

Anne Melchiorsen, underdirektør i Danske Bank.

Det nye er, at det i stigende grad er traditionelle bankopgaver, der flyttes ud. F.eks. vil det banklån, som rådgiveren formidler til kunden, ofte være behandlet i Østeuropa.

»Det er svært at se, hvor det stopper. I og med at mange arbejdsopgaver bliver digitaliseret, kan de flyttes lige derhen, hvor virksomhederne synes, at det er billigst at få dem produceret,« siger Kent Petersen.

Danske Bank oplyser, at man på to et halvt år har flyttet 850 job til Litauen. Dertil kommer, at banken har 750 it-medarbejdere i Indien. Det svarer til 9 pct. af bankens samlede medarbejderstab eller 15 pct. af de ansatte i Danmark.

Udflagning af bankernes arbejdspladser
  • Danske Bank oplyser, at man på to et halvt år har flyttet 850 job til Litauen. Dertil kommer, at banken har 750 it-medarbejdere i Indien. Tilsammen svarer det til 9 pct. af koncernens medarbejderstab eller 15 pct. af de ansatte i Danmark.
  • Nordea oplyser, at man nu har 700 ansatte i Polen, som primært udfører traditionelle administrationsopgaver, såkaldte back-office-funktioner. Desuden har banken it-ansatte i Indien. Banken vil ikke oplyse hvor mange, men ifølge Finansforbundet er der tale om ca. 900.
  • I Nykredit har man 55 it-medarbejdere i Polen og 10 i Indien. I alt 65 svarende til 14 pct. af de ansatte i it-afdelingen.
  • Datacentralerne, der understøtter en lang række banker, har tilsammen 150 - eller 7 pct. af medarbejderne - i lavtlønslande.

Underdirektør i Danske Bank Anne Melchiorsen oplyser, at arbejdspladserne ikke alene bliver flyttet fra Danmark, da det er en samling af funktioner fra alle de 15 lande, hvor Danske Bank opererer. For banken handler det om at drive en effektiv forretning.

»Vi opererer ud fra, at vi er en international virksomhed, og vi skal hele tiden levere konkurrencedygtige løsninger til vores kunder. Det handler også om at levere produkterne til den rigtige pris,« siger Anne Melchiorsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Nykredit og bankernes datacentraler er også begyndt at bygge afdelinger op i lavtlønslande. I Nordea, der både er stor i Danmark og Sverige, har man længe haft it-folk i Indien og har inden for de senere år flyttet 700 job til Polen, hvor man primært håndterer traditionelle administrative bankopgaver.

»Fordelen er, at man får samlet opgaver et sted, som ellers har ligget flere steder i organisationen. Selvfølgelig indgår omkostninger også som et element i vurderingen af, om noget skal outsources,« siger Niels Gregers Hansen, HR-chef i Nordea.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også