Finans

Anklagemyndigheden anker EBH-dommen

Syv af de otte tiltalte i den seneste EBH-retssag har udsigt til en ny omgang ved landsretten. Anklagemyndigheden anker byrettens frifindelse.

Logo og skilte er for længst forsvundet for den nu hedengange EBH-bank. Men efterspillet fortsætter, for bagmandspolitiet anker byrettens frifindelse for bl.a. kursmanipulation mod syv af de otte tiltalte til landsretten. Foto: Niels Hougaard

Den højtprofilerede sag om det såkaldte direktørnetværk mistænkt for at have begået kursmanipulation, bedrageri og mandatsvig er ikke slut endnu.

Anklagemyndigheden besluttede onsdag at anke sagen til landsretten, efter at byretten i Hjørring for to uger siden frifandt alle otte tiltalte. En af de otte tiltalte, Egon Korsbæk, som var bestyrelsesformand i EBH Bank, slipper dog af krogen.

»Jeg har læst byrettens 350 sider lange dom grundigt, og samlet set er det min opfattelse, at det er det rigtige at anke sagen. Det er det rigtige, at landsretten får mulighed for at træffe afgørelse i denne sag. Derfor har vi anket den for syv af de otte tiltalte. Det har vi gjort efter en helt sædvanlig objektiv anklagefaglig vurdering, baseret på hvad byretten bygger sine præmisser på,« siger statsanklager og chef for bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen.

Fire af byrettens fem dommere og domsmænd frifandt alle otte tiltalte, mens én mente, at flere af de tiltalte skulle dømmes.

De otte tiltalte

Udover Egon Korsbæk, tidl. formand for EBH Bank, som nu er endelig frifundet, er de syv tiltalte i sagen:

Finn Strier Poulsen, tidligere adm. dir. i EBH Bank.

Henrik Sylvester Larsen, tidligere fondschef i EBH Bank.

Finn Jensen, tidligere direktør i EBH Bank.

Jakob Leth, tidligere adm. dir. i Sparekassen Kronjylland.

Jørn Balch Christensen, tidligere adm. dir. i Morsø Sparekasse.

Ove Frank Knudsen, tidligere underdirektør i Sparekassen Kronjylland.

Tonny Elsberg, tidligere finanschef i Sparekassen Kronjylland.

»Jeg har noteret mig, at der er en dissens i byretten. Ikke at det er afgørende, men én mener, at der er grundlag for domfældelse,« siger Morten Niels Jakobsen. 

Artiklen fortsætter under billedet...

En af forsvarerne i sagen, Andro Vlric, mente efter byrettens frifindelse, at hans klient, tidligere fondschef Henrik Sylvester Larsen fra EBH Bank, var udsat for en heksejagt, som nu burde indstilles. Samtidig påpegede han, at bagmandspolitiet har tabt tre tilsvarende ankesager om kursmanipulation i landsretten. Men den kritik bider ikke på bagmandspolitiet.

»Jeg vil ikke gå dybere ind i det, men bare sige, at det her er en helt sædvanlig anklagefaglig vurdering. Det er vigtigt at få de her sager belyst,« siger Morten Niels Jakobsen.

Han påpeger, at der siden 1998 har været 55 domme om kursmanipulation.

»I de første 42 sager sker der domfældelse, og der er i alt sket domfældelse i 49 eller 50 af sagerne. Det er med til at nuancere billedet,« mener Morten Niels Jakobsen.

Frifindelserne er bl.a. faldet i tre sager med den tidligere EBH Bank som omdrejningspunkt og i en sag med Ringkjøbing Landbobank. Men statsadvokaten understreger, at det ikke har betydning, når det besluttes, om en sag skal ankes.

»Jeg tilrettelægger ikke dette embede efter domfældelsesprocenter. Jeg vurder en sag ud fra, om der er hold i den eller ej, og om jeg mener, at det er rigtigt, at landsretten får mulighed for at vurdere den,« siger Morten Niels Jakobsen.

TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også