Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kunder får ikke glæde af bankers rentegevinst

Det er ikke kommet kunderne til gode, at bankernes finansieringsomkostninger er faldet markant de senere år.

Sparekassen Fyn med direktør Flemming Bisgaard Nielsen i spidsen har haft det største fald i finansieringsomkostninger i banksektoren det seneste år, men kunderne skal ikke forvente, at det automatisk kommer dem til gode. Foto: Sparekassen Fyn.

Kunderne mærker ikke meget til, at en af de store byrder for landets banker og sparekasser er blevet lettet.

I en ny stor undersøgelse dokumenterer bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet, at bankernes finansieringsomkostninger er faldet markant de senere år. Det betyder, at bankerne betaler lave renter, når de skal skaffe kapital til at drive deres forretninger.

»Bankerne har argumenteret med, at de ikke har sænket kundernes rentesatser, fordi prisen for at skaffe kapital stiger. Men det er direkte usandt,« siger Lars Krull.

Firmaet Mybanker lever af at overvåge bankernes rentesatser og bekræfter, at danskerne ikke har mærket meget til bankernes lavere finansieringsomkostninger.

»Der er ikke den sammenhæng, at når finansieringsomkostningerne falder, så sætter bankerne renterne på udlån ned. Forbrugerne skal selv i arbejdstøjet for at sikre, at fordelene kommer dem til gode,« siger John Norden, partner i Mybanker.

Sparekassen Fyn oplevede ifølge undersøgelsen det største fald i finansieringsomkostninger fra 2013 til 2014, men sparekassen forsvarer, at den fordel ikke automatisk gives videre til kunderne.

»De økonomiske konjunkturer er blevet lidt bedre og arbejdsløsheden har bedret sig lidt, men det betyder ikke, at det er en gratis omgang at yde et lån. Hele risikoelementet skal med i betragtning. Så selv om finansieringsomkostningerne falder, skal alle udlånssatser ikke også falde,« siger Flemming Bisgaard Nielsen, direktør i Sparekassen Fyn.

Artiklen fortsætter efter grafikken...

Ifølge Mybanker får kunderne en dårlig behandling i disse år, selv hvis deres rentesatser står stille.

»Hvis man betaler den samme rente som for to år siden, er det relativt set dyrt, fordi finansieringsomkostningerne er faldet så meget i perioden,« påpeger John Norden.

Mens det går trægt med at sætte udlånsrenterne ned, er bankerne hurtige til at lade renterne på indlånskonti falde. Det mærker mange danskere nu, fordi mange af de indlånsaftaler, som er blevet indgået de senere år, nu udløber.

BRANCHENYT
Læs også