Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pengene siver ud af populære pensioner

Efter en årrække med tårnhøje afkast har samtlige danske pensionsselskaber negative afkast på de populære markedsrenteprodukter i andet kvartal i år. Selskaber varsler lave afkast fremover.

Negative afkast har skåret en bid af pensionsformuen i andet kvartal. Foto: COLOURBOX

Guldregnen over flere millioner danskeres pensionsopsparing er stoppet. Efter en årrække med tårnhøje afkast har samtlige danske pensionsselskaber i andet kvartal i år leveret negative afkast til kunder med de populære markedsrenteprodukter. Det viser en ny opgørelse fra analyseinstituttet Morningstar.

Tabene i andet kvartal ligger typisk mellem 0,5 og 3,0 pct. Tilsammen koster det de danske pensionskunder milliarder af kroner.

»Der er sket det, at renten er steget, og det giver kurstab på obligationer. Hvis renten fortsætter på samme måde, så bliver vi ved med få kurstab og negative afkast,« siger Søren Dal Thomsen, adm. direktør i AP Pension.

Markedsrenteprodukterne er kendetegnet ved, at tabet slår direkte igennem på kundernes opsparing. I det lange løb betyder tre måneders minus ikke det store, men bekymringen er, at det sagtens kan fortsætte.

»Det her kvartal er et eksempel på, hvad der sker, når rentestigningerne kommer. Den her rentestigning har været omkring en halv procent, og det er jo ingenting i forhold til det potentiale, der er for rentestigninger på fem eller 10 års sigt. På den måde illustrerer det her kvartal, hvor meget, der er på spil, hvis man med ligger tungt i obligationer,« siger Anders Damgaard, koncerndirektør i PFA.

På obligationsmarkedet er der i bedste fald et meget begrænset potentiale for afkast, og stiger renten bare lidt, så giver det negativt afkast. På aktiesiden er der heller ikke længere det store afkastpotentiale.

Claus Stampe, investeringsdirektør, PensionDanmark.

I nærmeste fremtid forventer PFA dog, at renten holder sig i ro takket være opkøbsprogrammerne fra den Europæiske Centralbank. Og derfor tror Anders Damgaard på, at det vil se bedre ud i de kommende kvartaler.

Det ændrer dog ikke på, at en samlet pensionssektor varsler lave afkast et pænt stykke frem i tiden.

»På obligationsmarkedet er der i bedste fald et meget begrænset potentiale for afkast, og stiger renten bare lidt, så giver det negativt afkast. På aktiesiden er der heller ikke længere det store afkastpotentiale,« siger PensionDanmarks investeringsdirektør Claus Stampe.

Hos landets største pensionsrådgiver Willis opfordrer direktør Søren Andersen kunderne til at undgå panik. Selv om en kommende rentestigning vil give yderligere tab, er det en dårlig ide, hvis private pensionskunder begynder at spekulere i renteudviklingen og ændre pensionsprodukt, mener han.

»Der er helt afgjort en stor udfordring på grund af det lave renteniveau, men som privatperson skal man passe på med at lave taktiske investeringsdispositioner med sin pensionsopsparing. Man skal overveje, hvor risikovillig man er, og så må man lade pensionsselskabet klare resten,« siger Søren Andersen.

BRANCHENYT
Læs også