Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bankdirektører i kritiseret dobbeltrolle

Bestyrelsesmedlemmer i Bankpension er med til at sikre indtjening til de banker, hvor de selv er direktører, mens deres ansatte efterlades med sløje afkast på deres pensionsopsparing.

Handelsgulvet i Jyske Markets, hvor Bankpension-formand Niels Erik Jakobsen er direktør. Jyske Bank har trods en begrænset rolle på kapitalforvaltermarkedet sat sig på 21 pct. af formueforvaltningen for den medlemsejede pensionskasse. PR-foto, Jyske Bank

Mens tusindvis af bankansatte må leve med sløje afkast på deres pensionsopsparing i Bankpension, tjener deres arbejdsgivere stort på den lukrative kapitalforvaltning. Bestyrelsen består af en række bankdirektører, der tilsyneladende har mere travlt med at sikre indtjening til banken end et ordentligt afkast til deres egne ansatte, lyder det fra flere eksperter.

Bankdirektørerne i bestyrelsen lader deres egne investeringsafdelinger forvalte en uforholdsmæssig stor del af Bankpensions penge. Det giver store gebyrindtægter til bankerne, mens pensionsopsparernes afkast halter, lyder kritikken. Den er blandt andet rettet mod bestyrelsesformand Niels Erik Jakobsen, der er bankdirektør i Jyske Bank, som er den største kapitalforvalter i Bankpension. Også Arbejdernes Landsbank, der har direktør Jan W. Andersen i bestyrelsen, er blandt de største forvaltere.

Hvem er Bankpension?

Mindre pensionskasse for ansatte fra en række banker.

Bankpension ønsker ikke at oplyse sammensætningen af medlemsskaren, men Jyske Bank tegner sig med ca. en tredjedel af medlemmerne som den bank, der har flest ansatte som medlemmer af kassen.

Bankpension havde ved udgangen af 2014 aktiver for 21,6 mia. kr.

Ca. 17.400 bankansatte har en pension placeret hos Bankpension.

Selskabets bestyrelse består af en lang række højt placerede bankfolk, med direktører fra blandt andet Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank og Ringkjøbing Landbobank.

Professor på Aarhus Universitet Carsten Tanggaard mener, at de blander kasketterne.

»Det virker som om, at de banker, som har leveret kunder til pensionskassen, også mener, at de er berettiget til at få betalt tilbage i form af forvaltningsaftaler. Det ser ud som noget, vi har set før, nemlig at nogle bestyrelsesmedlemmer blander kasketterne sammen. I pensionskassen gælder det om at gå efter det højeste afkast til medlemmerne, ikke at sikre indtjening til udvalgte banker,« siger Carsten Tanggaard.

Bankpension er ejet af medlemmerne, og bankerne hvor de arbejder har altså intet ejerskab i pensionskassen. Men tilsammen sidder Jyske Bank og Arbejdernes Landsbank på 30 pct. af kapitalforvaltningen i Bankpension.

»Det kan næppe være i kundernes interesse, at to forholdsvis små spillere som Jyske Bank og Arbejdernes Landsbank skal forvalte en stor del af pensionskundernes opsparing,« siger Carsten Tanggaard.

Ifølge en opgørelse fra rådgivningsfirmaet AFPR er Bankpension bundskraber målt på afkast.

Bankpensions afkast
  • Ifølge en opgørelse, som rådgivningsfirmaet AFPR har lavet for Berlingske Tidende i maj 2015, kommer Bankpension ud som det dårligste selskab målt på afkast. Det gælder både på kort og lang sigt.
  • Målt over 9 år har Bankpension i gennemsnit leveret 4,1 pct. om året (profil høj risiko). Til sammenligning ligger SEB på 4,4. AP Pension har 4,8. Danica har 5,0. Skandia har 5,2. Topdanmark har 5,4. Og PFA har 6,7.
  • I 2014 har Bankpension (profil høj risiko) haft afkast på 7,1 pct. Til sammenligning ligger AP på 7,8. SEB har 9,1. Danica har 9,1. Topdanmark har 9,6. Skandia har 10,3. Og PFA har 11,3.
  • Bankpension anfægter sammenligningen, fordi der er sammenlignet produkter med forskellig aktieandel. Bankpensions produkt har 58 pct. aktier. Danica, Skandia, PFA og Topdanmarks produkter har mellem 60 og 63 pct. aktier. AP og SEB har kun 50 pct. aktier.

»Det ser umiddelbart uskønt ud, at der tilsyneladende er bestyrelsesmedlemmer, der tækkes deres arbejdsmæssige interesser. Især når det som her resulterer i, at afkastene er rigtig dårlige,« siger partner i AFPR Jørgen Svendsen.

Bestyrelsesformanden Niels Erik Jakobsen kan ikke se problemet med valget af forvaltere.

»Jeg mener ikke, at vi tilgodeser nogle af vores egne medlemsvirksomheder. De bliver bedømt mindst lige så hårdt, hvis ikke hårdere, end vores andre forvaltere,« siger Niels Erik Jakobsen.

Bankpension anerkender ikke AFPR's tal, men erkender, at afkastene generelt har været ramt af store tab på investeringer i udviklingslandene, hvor Bankpension har satset ekstraordinært meget.

BRANCHENYT
Læs også