Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forskere: Usaglige EU-regler giver højere renter til boligejere

Dansk realkredit er ifølge forskere fra CBS blevet omfattet af EU-regulering på et usagligt grundlag. Det giver en højere rente på realkreditlån.

Jens Dick-Nielsen fra CBS fælder i en ny forskningsrapport en hård dom over kvaliteten af ny EU-regulering af dansk realkredit.  Foto: Jens Henrik Daugaard.

Titusindvis af danske boligejere skal betale mere i rente på deres realkreditlån, fordi EU den 1. oktober indførte nye regler. Men der er ingen saglige argumenter for, at dansk realkredit er blevet omfattet af reglerne, som i nogle tilfælde har mere end fordoblet renten på realkreditlån.

Det fastslår en gruppe forskere fra CBS (Copenhagen Business School), som for første gang har gennemført en undersøgelse af det danske realkreditmarked i forhold til EU's nye regler, den såkaldte LCR-regulering.

LCR
  • Nye såkaldte LCR-regler trådte i kraft den 1. oktober i år og opdeler obligationsserier i tre kategorier.
  • Serier skal have en volumen på mindst 500 mio. euro (3,7 mia. kr.) for at være i den bedste kategori og mindst 250 mio. euro for at være i den næstbedste kategori. Serier under 250 mio. euro ender i den dårligste kategori.
  • De indførte krav gør obligationsserier mindre attraktive for investorer, hvis de ikke tilhører den bedste kategori. Det betyder, at investorerne kræver en merrente som kompensation.
  • Et toårigt flekslån fra Realkredit Danmark er steget fra 0,10 til 0,23 pct. i rente. I snit er renten på små serier steget 0,15 pct.

»Vores forskning viser, at små danske realkreditserier er lige så likvide som store serier. Der er derfor ikke et sagligt belæg for den klassificering af danske realkreditobligationer, som LCR-reguleringen har indført,« siger lektor Jens Dick-Nielsen fra CBS, som er en af de tre forskere bag undersøgelsen.

EU's LCR-regler har opdelt obligationsserier i tre grupper ud fra deres volumen. Kun de største serier betragtes som meget likvide, og de øvrige får en dårligere klassificering. Det gør dem mindre attraktive for investorer, som derfor kræver en højere rente på i snit 0,15 pct. Det giver danske boligejere en ekstraregning på ca. 100 kr. om måneden efter skat pr. 1 mio. kr. i lån.

Forskerne har fået adgang til fortrolige indberetninger af alle obligationshandler til Finanstilsynet fra 2007 til 2011, og det er første gang, at en sådan undersøgelse er gennemført. Professor Jesper Rangvid fra CBS har ikke været med til at lave den, men han bakker forskernes konklusioner op.

»Nu har vi fået dokumentation for, at den indførte regulering ikke giver mening i forhold til dansk realkredit, og reguleringen bør ændres,« siger Jesper Rangvid.

De danske realkreditselskabers interesseorganisationer Realkreditrådet og Realkreditforeningen er enige i, at der ikke er sagligt belæg for EU's ændrede regulering af dansk realkredit.

»Det er problematisk, at man benytter sådanne kriterier, for det gør det dyrere for boligejere med lån i små serier. Men det er utopi at tro, at vi kan få ændret de her EU-regler,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

BRANCHENYT
Læs også