Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Så meget stiger dine forsikringer

De seneste 15 år er forsikringspriserne steget med 68 pct. Det er mere, end både de generelle forbrugerpriser og priser på serviceydelser er steget.

De seneste års ekstreme vejrforhold er ifølge Forsikring & Pension en af forklaringerne på, at forsikringspriserne stiger mere end andre priser. Arkivfoto: Jan Dagø

Fra november 2014 til november i år er danskernes forsikringer i gennemsnit blevet 1,9 pct. dyrere. Dermed fortsætter forsikringerne, der de seneste 15 år er blevet 68 pct. dyrere, med at stige. Samtidig er de største forsikringsselskaber begyndt at tjene flere penge.

Forbrugerpriserne er det seneste år kun steget med 0,3 pct. – altså væsentligt mindre end forsikringspriserne. Ifølge forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, er det svært at pege på, hvad der præcist er årsagen til prisstigningerne det seneste år. Men generelt er forsikringspriserne meget afhængige af lønstigningerne, fordi en meget stor del af selskabernes udgifter går til lønninger til de håndværkere, der reparerer biler, huse osv.

Forsikring & Pension mener derfor, det er mere korrekt at sammenligne med prisstigninger inden for service, hvor priserne det seneste år er steget med 1,7 pct. – altså kun en smule mindre end forsikringspriserne.

Kigger man på de seneste 15 år, er forsikringspriserne dog steget væsentlig mere, end priserne på service er. Her er priserne på service nemlig steget med 46 pct. mod forsikringsprisstigninger på 68 pct.

»Særligt i 00’erne var der stigende udgifter til skybrud, storme og indbrud, og det har påvirket prisudviklingen. Igen i 2011 havde vi i et stort skybrud, som gav forsikringsselskaberne øgede udgifter,« siger Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent i Forsikring & Pension.

Det seneste år har forsikringsselskaberne øget deres indtjeningsgrad. Er prisstigningerne ikke bare et udtryk for, at selskaberne tjener mere på kunderne?

»Det er korrekt, at selskaberne har tjent flere penge de seneste år. Men forsikringsforretningen skal ses meget langsigtet. I tidligere år har selskaberne f.eks. tabt penge. Forsikringsbranchen tjener ikke mere end andre brancher.«

Hos forsikringsportalen Findforsikring.dk peger marketingchef Kasper Kjems på endnu en forklaring.

»Forsikringer er et produkt, der er sværere at sammenligne end andre forbrugsgoder. Det er et lavinteresseområde, hvor mange forbrugere ikke ved, hvad de betaler.«

En rundspørge, som Opeepl har lavet for Findforsikring.dk, viser da også, at mere end hver femte forsikringskunde ikke ved, om de har fået prisstigninger det seneste år.

Læs også
Top job