Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Investeringsgiganter vil have en større bid af de danske pensionsmilliarder

Flere komplekse investeringer og øget regulering betyder, at internationale kapitalforvaltere ser en mulighed for at stjæle en bid af det danske pensionsmarked. Det kan komme opsparerne til gode i form af lavere investeringsomkostninger.

Peter Beske Nielsen, ansvarlig for Blackrocks forretning i Norden, så gerne, at flere danske pensionskasser udliciterede deres investeringer. Foto: Blackrock

En stribe store, internationale kapitalforvaltere står på spring for at erobre en bid af det lukrative danske pensionsmarked, der har en samlet formue på over 4.000 mia. kr. Det øger konkurrencen i sektoren og kan gøre det billigere at spare op til pension for nogle danskere, vurderer en pensionsekspert.

Senest har verdens største kapitalforvalter, Blackrock, som den første udenlandske aktør overtaget forvaltningen af Pensionskassen for Farmakonomers formue på over 10 mia. kr., og nu melder flere forvaltere sig på banen.

Det danske pensionsmarked
  • I 2014 var den samlede danske pensionsformue på 4.016 mia. kr. I 2000 var tallet 1.507 mia. kr.
  • I gennemsnit har 77 pct. af danskerne en pensionsformue, mens det er 95 pct. af alle danskere i den erhvervsaktive alder mellem 18 og 59 år, der har en pensionsformue.
  • På 15 år er antallet af pensionsselskaber faldet fra 148 til 54.
  • En del af faldet i antallet af pensionsselskaber skyldes konsolideringer i branchen, ligesom fusioner blandt en række selskaber i samme koncern har trukket antallet af selskaber ned.
Kilde: Forsikring & Pension

»Vi vil selvfølgelig gerne have en større del af markedet. Faktum er, at vi har en vanskelig verden at investere i, det er årets begyndelse et godt bevis på. Derudover er der lovregulering, som de seneste tre til fem år er blevet vanskeligere at leve op til. Især hvis man er en mindre aktør,« siger Peter Beske Nielsen, ansvarlig for Blackrocks forretning i Norden.

Netop den stigende regulering og behovet for at brede investeringerne ud er med til at drive det opbrud, der finder sted i pensionsmarkedet, hvor mindre pensionskasser går sammen, lader sig fusionere med de store og nu senest outsourcer alle deres investeringer.

Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR, mener, at firmaer som Blackrock sagtens kan komme til at tage en større del af det danske pensionsmarked.

»Blackrock er en stor investeringsfabrik, hvor man kan få nogle meget lave priser. Det er en god løsning for de mindre pensionskasser, fordi det er meget dyrt at have en lille, selvstændig enhed. Hvis det skal give mening at have sådan nogen som Pensionskassen for Farmakonomer, er de nødt til at bruge sådan nogen som Blackrock,« siger han.

Han mener, at pensionskasser som JØP og DIP kunne få gavn af et lignende setup.

Internationale kapitalforvaltere
  • Blackrock er med en forvaltning af over 4.500 mia. dollars verdens største kapitalforvalter.
  • Fidelity International investerer 290 mia. dollars for kunder fordelt i 25 lande.
  • I november åbnede amerikanske State Street, der står for forvaltningen af 11 pct. af verdens aktiver, et nordisk kontor i København.

Også to andre store kapitalforvaltere, Fidelity International, og State Street, har øje for det danske marked. I november åbnede State Street en afdeling i København.

»Det nordiske pensionsmarked har en af de største langsigtede pensionsopsparinger, og pensionssektoren står over for en stadig mere kompleks regulering. Den stigende kompleksitet har skabt et behov for de finansielle services, som vi leverer, og vi vil gerne ekspandere i Danmark, når behovet opstår,« siger Louise Crone Faarborg, ansvarlige for State Streets nordiske kontor i København.

BRANCHENYT
Læs også