Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bankfrontmand: Udbyttefest er et uundgåeligt investorkrav

Bankerne må danse til den sang, som aktionærerne synger - og som det ser ud lige nu, går den på markante udbytter, forklarer bankbranche-direktør.

Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet. Foto: Ida Munch

Det kan godt være, at kravene fra investorer og aktionærer til bankernes udbytter bare virker højere og højere. Men som det ser ud, er der ikke andet for bankerne at gøre end at betale, lyder det fra Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard.

Dermed ridser han bankernes front op i en langvarig debat, der fik ny ilt sent i efteråret.

Her brugte Nødgaards afløser på posten som direktør i Finanstilsynet, Jesper Berg, nemlig i vid udstrækning sine første interviews til at sætte bankernes stigende udbytter i fokus.

Kravene fra markedet voksede i et tempo, der var bekymrende - og investorerne burde forstå, at mere sikre banker også giver lavere afkast, lød det fra tilsynschefen:

»Nogle af de ting, som aktiemarkedet i øjeblikket forventer, er ikke holdbare. Det er vigtigt at få sagt, så folk ikke bliver skuffede. Når kapitalniveauet i den grad er steget, må afkastniveauerne også falde. Mere sikre banker må give lavere afkast, og det må aktiemarkedet også indse.«

Dengang ønskede Finansrådet ikke at blande sig i debatten.

Men kort inden bankerne i 2016 bredt ventes at rykke langt fra markedet på udbyttefronten, gør brancheforeningen det nu klart, at sådan må det blive - specielt fordi bankerne ikke kan pege på andet og bedre at bruge pengene på.

»Først og fremmest skal man se det muligt høje udbytte i 2015 og 2016 som et udslag af den manglende efterspørgsel efter udlån. Der ikke noget at investere kapitalen i, og bankerne er på plads i forhold til de fremadrettede kapitalkrav. Det er et spejl af samfundsøkonomien, at udbytterne kommer op på det niveau, som de nok gør,« siger Ulrik Nødgaard.

Har man ikke som virksomhed et ansvar for at sige det til investorerne, hvis deres afkastkrav kolliderer med muligheden for at drive en forsvarlig forretning?

»Der er nogle globale afkastkrav, der bliver fastsat af investorerne. Det giver ikke nogen mening for os at ændre på det - det er et vilkår, man arbejder ud fra, om man så må sige. Sådan er det nu engang.«

BRANCHENYT
Læs også