Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Så blev det en realitet: Nykredit skal på børsen

Repræsentantskabet godkendte onsdag aften ledelsens plan om at børsnotere Nykredit.

Nina Smith er næstformand i Foreningen Nykredit, som ejer knap 90 pct. af Nykredit. Foto: Thomas Borberg.

165 år som foreningsejet er slut. Nykredits repræsentantskab besluttede på et ekstraordinært møde sent onsdag at godkende bestyrelsens plan om at arbejde for en børsnotering af selskabet.

Ledelsen har vurderet, at det er nødvendigt at børsnotere selskabet i løbet af et til to år, fordi Nykredit pga. endnu ikke vedtagne regler kommer til at mangle mellem 10 og 25 mia. kr. efter 2019. Det er imidlertid ikke et regnestykke, som alle aktieanalytikere er enig i.

»Vi har på mødet haft endnu en god debat om de udfordringer, Nykredit står over for. Et meget stort flertal af medlemmerne valgte at bakke op om bestyrelsens anbefaling om at lade Nykredit børsnotere. Det er jeg naturligvis glad for. Alternativet havde været, at danske boligejere og erhvervsdrivende ville opleve betragtelige prisstigninger og dårligere lånemuligheder. Med en børsnotering vil Nykredit fortsat kunne låne ud i hele Danmark og understøtte vækst og beskæftigelse,« siger næstformand Nina Smith fra Foreningen Nykredit.

En kunde i Totalkredit, som Nykredit ejer, ærgrer sig over forløbet.

»Jeg kan se både fordele og ulemper ved en børsnotering. Men jeg synes, at det er bekymrende, at den bestyrelse, som har kostet Nykredit så dyrt gennem en lang række uheldige beslutninger om bankopkøb og opførelsen af et dyrt hovedsæde, nu får lov til at træffe denne beslutning hen over hovedet på kunderne,« siger Rasmus Visby, der er formand for foreningen Consum.dk, der arbejder for lavere bidragssatser og mere demokrati i Totalkredit og Nykredit.

Han synes, at ledelsen ikke har opført sig fair over for de kunder, som gerne har villet spille en rolle i den indtil videre foreningsejede realkreditkæmpe.

»Den har gjort, hvad den kunne for at holde almindelige kunder ude af repræsentantskabet. Det har bestemt ikke været kønt,« siger Rasmus Visby.

Repræsentantskabet skal mødes igen den 16. marts, hvor det bl.a. skal tage stilling til en ændring af vedtægterne, som skal bane vejen for en kundemodel, der i fremtiden skal kanalisere en del af de skabte overskud i Nykredit tilbage til kunderne.

BRANCHENYT
Læs også