Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bankansatte står til trecifret milliongave fra PFA’s kunder

Landets største pensionskasse anklages for at tiltrække nye kunder med gamle kunders penge. Dermed fortsætter PFA's nye topchef Allan Polack den linje, som PFA tidligere har fået massiv kritik for.

PFA’s eksisterende kunder kommer til at betale dyrt for, at deres pensionsselskab med al sandsynlighed fusionerer med pensionskassen Bankpension. Fusionen, der kun mangler de endelige godkendelser, er ifølge Finans’ oplysninger skruet sammen på en måde, hvor de nye kunder kan se frem til en trecifret milliongave finansieret af PFA’s nuværende kunder.

Flere konkurrenter og eksperter, som Finans har talt med, mener, at PFA derved vinder nye kunder med de gamle kunders penge. Aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen vurderer, at Bankpensions kunder med aftalen har sikret sig en kæmpe afkastgave.

»Mit skøn er, at Bankpensions kunder over de næste fem år vil få et ekstra afkast på en halv mia. kr., som er betalt af de gamle kunder. Og det er et forsigtigt gæt. Det svarer til 100 mio. kr. om året, som de egentlig ikke er berettiget til,« siger Jørgen Svendsen.

Bankpensions kunder får nemlig lov til at gå direkte ind og få en stor andel af en særlig pulje i PFA - den såkaldte individuelle kundekapital - som hvert år sikrer kunderne et ekstraordinært højt afkast. Siden 2004 har afkastet i gennemsnit været 20 pct. om året, fordi der hvert år bliver overført penge fra kundernes fælles pengekasse – også kaldet kollektiv kundekapital.

Mit skøn er, at Bankpensions kunder over de næste fem år vil få et ekstra afkast på en halv mia. kr., som er betalt af de gamle kunder.

Jørgen Svendsen, aktuar og pensionsrådgiver i konsulentvirksomheden AFPR

PFA har tidligere været under beskydning for at bruge gamle kunders penge til at hverve nye kunder. Finanstilsynet og Erhvervsankenævnet har sat en stopper for, at PFA må bruge den fælles pengekasse til at give særlige forsikringsrabatter til nye kunder. Efterfølgende er stort set hele topledelsen i PFA blevet udskiftet, og den nye adm. direktør, Allan Polack, har lagt op til et opgør med den tidligere ledelses metoder.

Alligevel fortsætter PFA altså med at dele gamle kunders penge ud. Denne gang ikke i form af forsikringsrabatter, men i form af afkast-gaver, når de forsøger at hverve nye kunder.

Allan Polack vil ikke kommentere konkrete aftaler, men han medgiver, at nye kunder typisk får direkte adgang til den kollektive kundekapital. Til gengæld afviser han påstanden fra både eksperter og konkurrenter om, at det er PFA's gamle kunder, som kommer til at betale.

»Det er en helt forkert måde at udtrykke sig på,« siger Allan Polack.

Hos konkurrenten AP Pension vil man ikke kopiere PFA's metode.

»Vi vil ikke lave en løsning, hvor vi deler de eksisterende kunders kapital ud til nye kunder,« siger Søren Dal Thomsen.

BRANCHENYT
Læs også