Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Strid om milliarder i succesfuld investeringsforening

Investorer skriger forgæves på en ekstraordinær generalforsamling, efter bestyrelsen i Absalon Invest har fyret det selskab, som administrerer og forvalter pengene.

Investeringsforeningen Absalon Invest har ni investeringsfonde med en samlet formue på 1,9 mia. kr.

Kunder og bestyrelsesmedlemmer i investeringsforeningen Absalon Invest er røget i totterne på hinanden i en strid om 1,9 mia. kr. To bestyrelsesmedlemmer har uden forklaringer fyret det selskab, som administrerer og forvalter kundernes penge. Et tredje bestyrelsesmedlem har forladt bestyrelsen.

Nu frygter en række kunder, at afkastene vil falde og gebyrerne vil stige. Carsten With Thygesen, der repræsenterer private investorer med ca. 400 mio. kr. i Absalon Invest, er dybt forundret over sitauationen.

Absalon Invest
  • Er en investeringsforening med ni investeringsfonde og en samlet formue på 1,9 mia. kr.
  • Er stiftet i 1994 under navnet Alfred Berg Invest. I 2013 overtog Formueplejekoncernen Alfred Berg Danmark herunder også administrationsaftalen med Alfred Berg Invest, der skiftede navn til Absalon Invest.
  • Havde ind til for nylig en tremandsbestyrelse bestående af Morten Riise-Knudsen (formand), Niels Ulrik Heine og Lars Andersen. D. 15. februar forlod Lars Andersen bestyrelsen. Det skete samme dag, som bestyrelsen opsagde samarbejdet med Formuepleje.
  • Er blevet anmodet om at afvikle en ekstraordinær generalforsamling af en gruppe urolige investorer. Bestyrelsesformand Morten Riise-Knudsen siger nej og henviser til, at der er ordinær generalforsamling i begyndelsen af april.

»Det er usædvanligt, at et bestyrelsesmedlem pludselig træder ud. Og det er endnu mere usædvanligt, at det sker samtidig med, at der bliver opsagt en aftale med det administrationsselskab, som har varetaget den daglige drift. Så vidt vi ved, er der ikke indgået en ny aftale, så man efterlader dybest set investorerne i et tomrum,« siger Carsten With Thygesen.

Absalon Invest har i de senere år anvendt Formuepleje som administrationsselskab. I den periode er der blevet fjernet gebyrer og skabt solide afkast.

»Absalon Invest ligger i den bedste halvdel blandt de danske investeringsforeninger. Det er udtryk for ok kvalitet,« siger chefanalytiker i analysehuset Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen, der ikke kender til den konkrete udvikling i investeringsforeningen.

»Det er klart, at man ikke træder ud af bestyrelsen ekstraordinært, hvis man ser ens på tingene,« siger Lars Andersen og henviser til bestyrelsesformanden for yderligere forklaring.

Lars Andersen, forhenværende medlem af bestyrelsen i Absalon Invest.

Investorerne har bedt om en ekstraordinær generalforsamling, hvor de to tilbageværende bestyrelsesmedlemmer kan redegøre for situationen. Det afviser bestyrelsesformand Morten Riise-Knudsen, der henviser til, at der er ordinær generalforsamling den 31. marts.

»Formuepleje er en dygtig organisation. De administrerer ganske fornuftigt, men vores produkter skal også sælges, og det bliver de ikke. Det er den primære årsag til, at vi har opsagt aftalen,« siger Morten Riise-Knudsen og oplyser, at der endnu ikke er valgt et nyt administrationsselskab.

Lars Andersen forlod for nylig bestyrelsen samtidig med, at aftalen med Formuepleje blev opsagt.

»Det er klart, at man ikke træder ud af bestyrelsen ekstraordinært, hvis man ser ens på tingene,« siger Lars Andersen og henviser til bestyrelsesformanden for yderligere forklaring.

Ifølge Morten Riise-Knudsen skyldes Lars Andersens farvel ikke, at Formuepleje blev droppet.

»Det er ikke så meget spørgsmålet om opsigelsesgrundlaget. Det er vi enige om. Det er mere spørgsmålet om, hvad vi gør fremefter,« siger han.

Læs også