Serier

Finanstilsynet holder øje med bankernes nye boliglån

Finanssektorens vagthund har lagt mærke til, at bankerne langer flere boliglån over disken - det kan føre til tilsyn under kommende inspektioner.

Nykredits bidragsballade
Finanstilsynet vil udvide sit fokus på boliglån, der skifter fra realkredit til pengeinstitutter. Foto: Lars Krabbe

Finanstilsynet har bemærket, at en lang række banker er begyndt at tilbyde deres kunder boliglån med meget lave renter, efter Totalkredit har hævet priserne markant. Det gør bankerne for at holde på eksisterende og tiltrække nye kunder.

Bankerne skal dog passe på med at lange lånene over disken for billigt. Så kommer Finanstilsynet nemlig efter dem.

»Vi vil følge omfanget af boliglån, der skifter fra realkredit til pengeinstitutter. Vi vil få data herom i forbindelse med den kommende indberetningsløsning på tilsynsdiamanten for realkredit. Hvis udviklingen peger på det, kan emnet på sigt indgå i vores inspektioner i pengeinstitutterne,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet.

Finanstilsynet begyndte ved indgangen af 2015 at fokusere på bankers nyudlån for at sikre, at bankerne ikke gik på kompromis med kreditkvaliteten i jagten på flere kunder og mere udlån.

Jyske Bank har haft stor succes med udlån til kunder med ejerboliger. Banken, som har lånt mere end 60 mia. kr. ud som boliglån, tager meldingen fra Finanstilsynet helt roligt.

Vi laver meget grundige vurderinger af kunderne, før vi yder dem et boliglån i banken.

Benny Laibach Pedersen, , direktør for Jyske Banks kreditafdeling.

»Det er naturligt, at Finanstilsynet reagerer, når det ser, at bankerne bevæger sig ind på et nyt forretningsområde,« siger Benny Laibach Pedersen, direktør for Jyske Banks kreditafdeling.

Han understreger, at banken ikke går på kompromis med kreditkvaliteten i kampen om at kapre kunder.

»Vi laver meget grundige vurderinger af kunderne, før vi yder dem et boliglån i banken. Vi er derfor opmærksomme på, at der skal være styr på kreditkvaliteten,« siger Benny Laibach Pedersen.

Spar Nord begyndte for nylig at tilbyde kunderne et bankboliglån på den yderste del af realkreditlånet, som er den dyreste for den finansielle sektor. Banken anerkender, at der kan være et behov for at holde øje med de nye produkter.

»Generelt giver den lave rente en risiko for at opbygge bobler. Det lyder derfor fornuftigt og er et udtryk for rettidig omhu, at Finanstilsynet vil holde øje med denne form for udlån også,« siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord.

Sydbank tilbyder også kunderne at optage prioritetslån, som sektoren kalder bankboliglånene, men banken ønsker ikke at kommentere udmeldingen fra Finanstilsynet.

BRANCHENYT
Læs også