Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vrede investorer tager styringen efter bestyrelsesopgør

Den uroramte investeringsforening Absalon Invest har netop fået fem nye bestyrelsesmedlemmer efter en usædvanlig strid om håndteringen af kundernes milliardformue.

Carsten With Thygesen er valgt ind i bestyrelsen i Absalon Invest, efter han skarpt kritiserede den nu afgående bestyrelse med formand Morten Riise-Knudsen i spidsen.

Et opgør om milliarder i investeringsforeningen Absalon Invest sluttede torsdag eftermiddag, da fem nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt på en ordinær generalforsamling. Alle fem repræsenterer den gruppe af investorer, der i februar indledte et opgør mod den nu afgåede bestyrelse.

»78 pct. af investeringsforeningens formue var repræsenteret på generalforsamlingen, og vi blev valgt ind i bestyrelsen uden modkandidater,« siger Carsten With Thygesen, der er et af de fem nye bestyrelsesmedlemmer.

Som Finans har afdækket i en række artikler begyndte opgøret i Absalon Invest da den daværende bestyrelse i februar opsagde en aftale med investeringsselskabet Formuepleje om administration og håndtering af foreningens formue på 1,9 mia. kr. Det fik bestyrelsesmedlemmet Lars Andersen til at trække sig, og da en gruppe investorer med Carsten With Thygesen i spidsen krævede en forklaring og en ekstraordinær generalforsamling, blev de mødt med tavshed fra daværende bestyrelsesformand Morten Riise-Knudsen.

Striden i Absalon Invest
  • Absalon Invest er en investeringsforening med ni investeringsfonde og en samlet formue på 1,9 mia. kr., der blev stiftet i 1994 under navnet Alfred Berg Invest.
  • Ind til for nylig havde foreningen en tremandsbestyrelse bestående af Morten Riise-Knudsen (formand), Niels Ulrik Heine og Lars Andersen. D. 15. februar forlod Lars Andersen bestyrelsen. Det skete samme dag, som bestyrelsen opsagde samarbejdet med Formuepleje, der stod for administration og investeringsrådgivning.
  • Efter massiv kritik fra en investorgruppe meddelte Morten Riise-Knudsen d. 9. marts, at han ikke ville genopstille til bestyrelsen, og dagen efter kom samme udmelding fra det sidste af de gamle bestyrelsesmedlemmer Niels Ulrik Heine.
  • På den ordinære generalforsamling torsdag blev fem nye medlemmer valgt ind i bestyrelsen i Absalon Invest. Det gælder tidl. adm. direktør i Hedeselskabet Carsten With Thygesen, Lett-advokat Michael Vinther, professor Børge Obel, godsejer Henrik Ahlefeldt-Laurvig og direktør i Ferm Invest Lars Sylvest.

Carsten With Thygesen er formand for en række kapitalforeninger i Formuepleje, som har investeret omkring 400 mio. kr. i Absalon Invest. På vegne af den store investorgruppe gik han ud med en skarp kritik af, at Absalon Invest havde fyret investeringsselskabet Formuepleje.

Absalon Invest har de senere år markeret sig med nogle af markedets bedste afkast, og samtidig er der blevet skruet ned for gebyrerne. Investorerne frygtede, at ville føre til højere gebyrer og lavere afkast, hvis foreningen skiftede til et andet investeringsselskab.

I marts meddelte de to tilbageværende bestyrelsesmedlemmer i Absalon Invest, at de ville trække sig fra bestyrelsen. Og nu har Carsten With Thygesen og fire andre repræsentanter for investorgruppen omkring kapitalforeningerne i Formuepleje indtaget bestyrelsen.

»Formueplejes kapitalforeninger er store investorer i Absalon Invest, og derfor var det vel også meget naturligt, at det var os, der stillede op som kandidater,« siger Carsten With Thygesen, der først fredag kan melde ud, hvem der fremover skal styre investeringerne i Absalon Invest.

»Men det jeg kan sige er, at vi opstillede på det grundlag, at vi ville annullere opsigelsen med Formuepleje,« siger Carsten With Thygesen.

Hvem der bliver formand i Absalon Invest bliver offentliggjort i en fondsbørsmeddelse fredag. De øvrige fire nyvalgte bestyrelsesmedlemmer er Lett-advokat Michael Vinther, professor Børge Obel, godsejer Henrik Ahlefeldt-Laurvig og direktør Lars Sylvest.

BRANCHENYT
Læs også