Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse sparer op til alderdommen med tobaksaktier

Kræftens Bekæmpelse vil ud af pensionsordning, efter at organisationen har opdaget, at medarbejderes opsparinger bliver investeret i tobaksaktier.

PFA har investeret i blandt andet Philip Morris, der står bag det kendte tobaksmærke, Marlboro.  Foto: AP

Samtidig med at Kræftens Bekæmpelse i årevis har kritiseret pensionskasser for at investere i tobaksfirmaer, sparer organisationens egne medarbejdere selv op til alderdommen med tobaksaktier.

Kræftens Bekæmpelse har således placeret sin firmapension hos PFA, der har købt aktier for over 500 mio. kr. i tobaksfirmaerne Philip Morris, Japan Tobacco, Imperial Tobacco og British American Tobacco.

Ifølge direktør Leif Vestergaard Pedersen opdagede Kræftens Bekæmpelse først for nylig, at medarbejdernes pensionspenge var blevet placeret i tobaksaktier, selv om interesseorganisationen har været kunde hos PFA længere, end nogen kan huske.

»Det er én af de situationer, hvor man som arbejdsgiver og organisation sidder fortvivlet tilbage, for vi ønsker ikke, at vores medarbejderes opsparing skal placeres i tobaksaktier,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse i pensionsklemme
  • Kræftens Bekæmpelse har tegnet en firmapensionsordning i PFA, som har investeret en del af pengene i tobaksaktier.
  • Kræftens Bekæmpelse har omkring 600 ansatte, hvoraf cirka halvdelen er omfattet af firmapensionsordningen. Heraf er 100 timelønnede.
  • Kræftens Bekæmpelse har også frie midler, som administreres af kapitalforvaltere, herunder PFA. Her har organisationen betinget sig, at pengene ikke investeres i tobaksaktier.
  • Ifølge den seneste opgørelse af PFA Pensions beholdningsliste ejer pensionsselskabet tobaksaktier for 506 mio. kr., hvilket ifølge PFA svarende til 0,4 procent af de samlede investeringer.

Kræftens Bekæmpelse er ifølge direktøren gået i dialog med PFA for at få pensionskassen til at sælge sine tobaksaktier eller alternativt lave en særordning for de cirka 300 medarbejdere, der er omfattet af firmapensionsordningen.

Lykkes det ikke, vil organisationen forsøge at finde et andet pensionsselskab, siger Leif Vestergaard Pedersen, der tilføjer, at Kræftens Bekæmpelse og PFA har aftalt et møde om sagen.

PFA synes dog ikke umiddelbart indstillet på at komme sin kunde i møde.

Kommunikationsdirektør Mikkel Friis-Thomsen understreger i en skriftlig kommentar, at tobaksaktier udgør mindre end 0,4 procent af PFA's investeringer, og der er ingen planer om at sælge dem.

»Vi har valgt at lægge vores etik samme sted som den etik, det danske samfund som helhed står for. Derfor ekskluderer vi ikke systematisk investeringer i legale produkter som f.eks. tobak,« siger han.

Mikkel Friis-Thomsen vil ikke kommentere konkrete kundeaftaler, men han påpeger, at PFA investerer kundernes pensionsmidler i fællesskab.

»Derfor kan vi desværre ikke imødekomme enkelte kunders specifikke investeringsønsker, med mindre de vælger selv at administrere deres investeringer.«

BRANCHENYT
Læs også