Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hjerteforeningen sadler om - aner ikke om medarbejdere har aktier i tobaksindustrien

Hjerteforeningen vil fremover stille krav om, at medarbejdernes pensionsopsparinger ikke kan investeres i tobaksaktier.

Foto: Mik Eskestad

Meget tyder på, at Kræftens Bekæmpelse ikke står alene i den særprægede situation, hvor man i årevis har været en vægtig stemme i antiryger-lobbyen, samtidig med at medarbejdere har sparet op til alderdommen med tobaksaktier.

Hos Hjerteforeningen erkender viceadministrerende direktør Torben Koed, at han ikke aner, om medarbejdernes firmapension bliver investeret i tobaksaktier.

Foreningen har aldrig stillet krav om, at pensionsmidlerne ikke må investeres i tobak, og AP Pension, der forvalter pensionsordningen, har faktisk købt aktier i tobaksfirmaer.

»Vi har også en pulje, hvor der ikke er tobaksaktier, men de kan godt være der i morgen,« siger adm. direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen.

Torben Koed fortæller, at Hjerteforeningen hidtil kun har stillet krav om, at foreningens egne investeringer ikke må omfatte tobak. Men senere i år vil organisationen sende firmapensionsordningen i udbud, og så vil der blive stillet de tilsvarende krav, siger han.

Burde I have gjort det noget tidligere?

»Ja, det kan du sige. Vi burde i hvert fald som minimum have undersøgt, om vores ordning kunne omfatte tobaksaktier, for som sagt: Det ved vi faktisk ikke. Det må vi være helt ærlige at sige,« siger Torben Koed.

»Firmapensionsordningen har ligget hos AP Pension i en årrække, og det er en beslutning, der er truffet før min tid. Jeg gætter på, at ingen har været opmærksom på at stille de krav,« siger han.

Omkring 85 medarbejdere i Hjerteforeningen er omfattet af firmapensionsordningen.

Der er kun ganske få pensionsselskaber at vælge imellem, når virksomheder skal lave en firmapensionsordning, og det er indtil videre ikke lykkedes Finans at finde et eneste, som har sortlistet tobaksaktier.

»Det er lidt skræmmende, men det må jo være, fordi vi andre ikke har været gode nok til at stille de krav,« siger Torben Koed.

Søren Dal Thomsen fra AP Pension siger, at det ikke muligt for AP Pension at skræddersy løsninger til enkeltkunder. Han vil dog ikke kommentere udmeldingen fra Hjerteforeningen.

BRANCHENYT
Læs også