Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forskere i chokmelding: Nykredit sikrer boligejere halv pris på realkreditlån

Med den kommende børsnotering sikrer Nykredit, at kunderne fortsat er hovedaktionærer. Uden den løsning ville landets boligejere få fordoblet bidragssatsen på deres realkreditlån til i snit 1,6 pct., påpeger forskere fra CBS.

Boligejernes bidragssatser ville fordobles, hvis ikke der var en stærk foreningsejet spiller i skikkelse af Nykredit på markedet, konstaterer professor i finansiering Jesper Rangvid fra CBS. Foto: Stine Bidstrup

De 1,2 mio. danske boligejere, der har et realkreditlån, bør sende varme tanker til det ellers hårdt kritiserede realkreditselskab Nykredit.

Det fastslår to forskere fra CBS, som har lavet en analyse af priserne på realkreditmarkedet. Ifølge analysen er Nykredit markedslederen, som de facto sætter priserne på realkreditlån, og priserne holdes nede, fordi Nykredit som foreningsejet ikke skal aflønne en ejerbank.

»Bidragssatsen for alle boligejere vil stige til i snit ca. 1,6 pct., hvis ikke Nykredit var foreningsejet. Det er mere eller mindre en fordobling af de nuværende bidragssatser,« siger professor Jesper Rangvid, CBS, som også stod bag den store kulegravning af årsagerne til finanskrisen.

I analysen tager forskerne højde for, at Nykredit vil børsnoteres og dermed kommer til at afgive forventeligt ca. 30 pct. af aktiekapitalen til eksterne ejere, som kræver et afkast.

»Den model, Nykredit har valgt, er bedst for Nykredits kunder, men den er også bedst for alle andre realkreditkunder i Danmark, fordi konkurrenterne følger Nykredits priser,« siger Jesper Rangvid, som har lavet analysen - der offentliggøres i fagtidsskriftet Finans/Invest - sammen med professor Peter Ove Christensen.

Den kundeejede Foreningen Nykredit vil være hovedaktionær både før og efter Nykredits børsnotering. Ifølge formanden vil Nykredit presse endnu større fordele igennem til alle danske boligejere, end forskerne forventer, når børsnoteringen er på plads.

»Som formand for foreningen er det min indstilling, at Nykredit skal være lige så effektiv og være fuldt konkurrencedygtig med de andre finansielle institutioner. Derudover vil vi give yderligere rabatter til kunderne, fordi vi som kundeejet forening ikke har et afkastkrav. Jeg vil være meget overrasket, hvis ikke vi kan dele rabatter i milliardklassen ud hvert år,« siger Nina Smith, formand for Foreningen Nykredit.

Ifølge Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, kan man ikke fastslå, at priserne ville fordobles, hvis der ikke var et kundeejet realkreditselskab på markedet.

»Dansk realkredit er præget af en meget stærk konkurrence, og de seneste 10-15 år er der kommet ny konkurrence fra bankernes prioritetslån. Der konkurreres på kryds og tværs, og jeg tror, at konkurrencesituationen og markedet er mere afgørende end ejerskabsstrukturen,« siger Carsten Nøddebo, adm. dir. i Realkredit Danmark.

Læs også