Serier
0

Pensionskæmper i desperat afkastjagt: Skyder 59 milliarder i utraditionelle investeringer

2016 bliver rekordår for pensionsselskabernes alternative investeringer. Ekspert og Finanstilsynet er bekymrede for, om de danske pensionsselskaber har styr på de ukendte faldgruber.

Afkastjagt i det ukendte

De danske pensionsselskaber skyder i år rekordmange milliarder efter vindmøller, skove, virksomhedslån og unoterede aktier, selv om priserne på de utraditionelle investeringer aldrig har været højere. Det viser Finans’ kortlægning af pensionsselskabernes såkaldte alternative investeringer.

12 store pensionsselskaber forventer tilsammen at købe utraditionelle aktiver for 59 mia. kr. i løbet af 2016. De fleste øvrige danske pensionsselskaber følger trop, men vil ikke udspecificere deres planer.

I forvejen er 366 mia. kr. eller 11 pct. af danskernes pensionsformue placeret i det mere ukendte investeringsfarvand.

Serie: Afkastjagt i det ukendte
  • Danske pensionsselskaber har sendt 366 mila. kr. ud i det ukendte investeringsfarvand, som bl.a. tæller vindmøller, skove, trafikinvesteringer, udlån til virksomheder og unoterede aktier.
  • Selvom afkastene falder, øger 12 af de største pensionsselskaber tilsammen eksponeringen med 59 mia. kr. i 2016. Det er rekord for alternative investeringer på et enkelt år.
  • Finans kortlægger pensionsbranchens alternative investeringer, der vil få stor betydning for kundernes formue, når de engang skal på pension.
  • Alle tal og beregninger er baseret på de tal, som pensionsselskaberne har oplyst til Finans.

PKA med 275.000 medlemmer inden for den offentlige sundhedssektor er i front på alternative investeringer, der udgør 23 pct. af selskabets samlede formue. Den historisk lave rente på obligationer tvinger PKA til at gå nye veje, mener pensionsdirektør Peter Damgaard Jensen.

»Inden for alternative investeringer kan vi finde et afkast, som ligger betydeligt over obligationer, og som er mindre risikofyldte end aktier,« siger han.

I landets største pensionsselskab, ATP, mener man dog, at investorernes intensive jagt på alternativer er ved at være lidt for desperat.

»Lige nu er det enormt svært at finde alternative investeringer, som er attraktive. Vi leder rigtig godt og grundigt, men der er langt imellem vores investeringer, fordi priserne er blevet enormt høje,« siger Ulrik Weuder, underdirektør i ATP.

De bestyrelser, som har givet store mandater til alternative investeringer, bør overveje, om man stadig får et fornuftigt afkast i forhold til den risiko, man løber.

Jan Parner, vicedirektør i Finanstilsynet

Finanstilsynet har iværksat en løbende overvågning af de alternative investeringer, der er kendetegnet ved, at de rummer risici, som pensionsselskaberne ikke har erfaring med. Tilsynets vicedirektør Jan Parner opfordrer pensionsselskaberne til at tænke sig om en ekstra gang på grund af de høje priser.

»De bestyrelser, som har givet store mandater til alternative investeringer, bør overveje, om man stadig får et fornuftigt afkast i forhold til den risiko, man løber,« siger han.

Sådan har vi gjort
  • Finans har henvendt sig til landets 20 største pensionsselskaber for at få svar på, hvordan de har investeret i alternative investeringer frem til nu, og hvordan de påtænker at gøre det frem til 2019.
  • 19 selskaber har svaret på undersøgelsen. Kun Bankpension har takket nej til at deltage.
  • 12 af de 20 selskaber har fremlagt deres forventninger til, hvordan de vil investerer fremadrettet, mens ni selskaber kun oplyser, hvordan deres investeringer er placeret i dag.
  • Selskaberne har oplyst, hvordan de alternative investeringer fordeler sig i følgende fem kategorier: Private eguity, kredit, infrastruktur (herunder energiinfrastruktur), jordbrug (herunder skov) og hedgefonde.

Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på CBS, roser som udgangspunkt pensionskasserne for at søge afkast inden for nye investeringsområder.

»Men det er relevant at løfte pegefingeren, når der er massiv søgen efter afkast, samtidig med at priserne er presset op,« siger han.

Flere danske pensionsselskaber har brændt fingrene på alternative investeringer. F.eks. har ATP tabt stort på spanske solceller, mens PKA har tabt på dækvirksomheden Genan. Seneste fejlskud er Pensam og PensionDanmark, der kæmper med en problematisk investering i lampekometen Hesalight.

BRANCHENYT
Læs også