Serier
0

Danske virksomheder går glip af pensionskæmpers milliardinvesteringer

Problemramte investeringer i virksomheder som Genan og Hesalight har virket som en skræmmekampagne på danske pensionsselskaber. Langt de fleste går til udlandet for at investere i unoterede virksomheder.

Afkastjagt i det ukendte
PKA gik ind i Genan, da alle troede, at selskabet havde en gylden teknologi til at genanvende dæk. I stedet faldt korthuset på gulvet, og sammen med andre dårlige sager har Genan været med til at skræmme de store pensionskasser væk fra investeringer i unoterede danske virksomheder. Arkivfoto: Mads Hansen

Danske pensionsselskaber forventer i løbet af de kommende tre år at skyde 28 mia. kr. ind i virksomheder, som ikke er børsnoterede. Men danske virksomhedsejere må affinde sig med, at pengene i overvejende grad kommer til at styrke virksomheder i udlandet. Det viser Finans’ kortlægning af pensionsselskabernes alternative investeringer.

Serie: Afkastjagt i det ukendte
  • Danske pensionsselskaber har sendt 366 mia. kr. ud i det ukendte investeringsfarvand, som bl.a. tæller vindmøller, skove, trafikinvesteringer, udlån til virksomheder og unoterede aktier.
  • Selvom afkastene falder, øger 12 af de største pensionsselskaber tilsammen eksponeringen med 59 mia. kr. i 2016. Det er rekord for alternative investeringer på et enkelt år.
  • Finans kortlægger pensionsbranchens alternative investeringer, der vil få stor betydning for kundernes formue, når de engang skal på pension.
  • Alle tal og beregninger er baseret på de tal, som pensionsselskaberne har oplyst til Finans.

Det er i høj grad dårlige sager om pensionsselskabers investeringer i dækvirksomheden Genan og lampekometen Hesalight, der er med til at skræmme pensionskasser væk fra at investere direkte i danske virksomheder. Det erfarer Finans fra kilder i branchen.

Professor i finansiering på CBS Jesper Rangvid kan godt forstå pensionsselskabernes forsigtighed, men han mener, at det er trist for dansk erhvervsliv, at man ikke får glæde af pensionsselskabernes historisk store appetit på alternative investeringer.

»Der er ingen tvivl om, at det ville være rart for danske virksomheder, hvis de havde adgang til flere typer af finansiering. Derfor er det uheldigt, at vi på det seneste har set nogle eksempler på dårlige virksomheder, der får pensionsinvestorer til at søge andre steder hen,« siger Jesper Rangvid.

Af de 28 mia. kr., som pensionsselskaberne vil investere i unoterede virksomheder – også kaldet private equity – forventer de, at ca. 9 mia. kr. vil gå til danske virksomheder.

Sådan har vi gjort
  • Finans har henvendt sig til landets 20 største pensionsselskaber for at få svar på, hvordan de har investeret alternativt frem til nu, og hvordan de påtænker at gøre det frem til 2019.
  • 19 selskaber har svaret på undersøgelsen. Kun Bankpension har takket nej til at deltage.
  • 12 af de 20 selskaber har fremlagt deres forventninger til, hvordan de vil investere fremadrettet, mens 9 selskaber kun oplyser, hvordan deres investeringer er placeret i dag.
  • Selskaberne har oplyst, hvordan de alternative investeringer fordeler sig i følgende fem kategorier: Private equity, kredit, infrastruktur (herunder energiinfrastruktur), jordbrug (herunder skov) og hedgefonde.

En nærmere analyse af tallene viser, at Danica bærer en langt overvejende del af de danske investeringer alene. Det Danske Bank-ejede pensionsselskab forventer at skyde 7 mia. kr. i danske unoterede virksomheder frem mod 2019, og investeringsdirektør Jesper Langmack genkender billedet af, at de øvrige pensionsselskaber trækker sig fra den slags investeringer.

»Vi spiller stort set på vores egen plade,« siger Jesper Langmack.

Flertallet af pensionsselskaber vælger i stedet at hyre kapitalfonde til at investere i unoterede virksomheder. Her er der mest tiltro til de udenlandske kapitalfonde.

»Vi tror ikke på, at de danske fonde generelt kan levere det samme, som vi kan få i udlandet,« siger Jan Østergaard, der er chef for alternative investeringer i Industriens Pension.

PKA's direkte investering i dækvirksomheden Genan har foreløbig kostet en nedskrivning på over 1 mia. kr., og i øjeblikket kæmper Pensiondanmark og Pensam med deres investeringer i den problemramte lampekomet Hesalight, hvor de har givet lån via erhvervsobligationer. 

.

BRANCHENYT
Læs også