Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Afsløring: Nordea indtog dobbeltrolle under forhandlinger om Swipp

Nordea var med i et udvalg, som på vegne af bankerne bag Swipp har forhandlet med Danske Bank. Sideløbende har storbanken forhandlet for sig selv.

Nordea Danmarks topchef, Peter Lybecker, har i hemmelighed forhandlet en aftale på plads med Danske Bank om Mobilepay, samtidig med at en af hans ansatte førte forhandlinger på hele Swipp-kredsens vegne. Foto: Miriam Dalsgaard/ Polfoto

Nordea har haft to kasketter på i spillet om betalingstjenesten Swipp, som i sidste uge fik et nyrestød, der kan koste den livet, da storbanken smuttede over til hovedkonkurrenten Danske Bank og Mobilepay.

Finans har fra en række centrale kilder fået indsigt i forløbet op til det spektakulære brud. Det viser, at Nordea har kørt en slags dobbeltspil, som de gamle samarbejdspartnere kalder alt fra »ikke kønt« til »topkontroversielt«.

Mobilepay og Swipp
  • Mobilepay blev lanceret den 7. mai 2013 af Danske Bank og 25.000 danskere downloadede app'en den første dag.
  • På fire måneder rundede brugertallet 500.000 og i dag benytter 3,2 mio. danskere på Mobilepay.
  • Swipp blev lanceret i juni 2013 og har 71 pengeinstitutter (men ikke Danske Bank) i ejerkredsen.
  • Swipp har på intet tidspunkt offentliggjort tal for, hvor mange transaktioner betalingstjenesten har. Mobilepay ventes at passere 180 mio. transaktioner i år.
  • Torsdag den 13. oktober meddelte Nordea, at banken forlader Swipp for at gå sammen med Danske Bank om Mobilepay.

Før sommerferien indledte Danske Bank og Swipp-bankerne en dialog, som i løbet af august skiftede karakter til egentlige forhandlinger om et fremtidigt samarbejde. De flere end 70 banker bag Swipp havde oprettet et forhandlingsudvalg på fire personer, hvis ene medlem var Nordeas chef for privatkunder, Torben Laustsen.

Samtidig med at han har forhandlet på hele Swipp-kredsens vegne, kørte hans chef, Peter Lybecker, soloforhandlinger med Danske Bank. Disse forhandlinger mundede torsdag i sidste uge ud i en aftale mellem Nordea og Danske Bank, som Swipp-bankerne først fik kendskab til ud på eftermiddagen dagen før, og som efterlod dem i en tilstand af granatchok.

»Det er topkontroversielt, at Nordea sandsynligvis forhandler sig til en kraftig fordel ved at være den første, der skifter over, og samtidig efterlader resten af kredsen - som de har forhandlet på vegne af - med en svækket forhandlingsposition. Jeg har oplevet meget i sektoren, men ikke noget som i den grad er kontroversielt,« siger en kilde, der ønsker at være anonym.

En anden kilde fra Swipp-kredsen har respekt for, at Nordea kan have tabt tålmodigheden, fordi det er tungt og tidskrævende, når flere end 70 banker skal blive enige. Alligevel er han kritisk.

»Fair nok hvis Nordea er irriteret over, at processen går for langsomt, men så må man trække sig fra forhandlingsudvalget. Det her er ikke kønt,« siger han.

Nordea forsvarer sin dobbeltrolle.

»Vi har deltaget i det omtalte forhandlingsudvalg for at beskytte vores 30 pct. ejer-interesse i Swipp. Da udsigten til en aftale i regi af Swipp trak ud, valgte vi at indgå en aftale direkte med Danske Bank. En aftale, der også rummer en åben invitation til øvrige banker. Vi har fra starten af forløbet gjort det klart, at en eventuel aftale med en tredjepart ville kræve en individuel aftale mellem hver enkel bank og tredjeparten,« skriver pressechef Martin Kjærsgaard Nielsen i en e-mail til Finans.

BRANCHENYT
Læs også