Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Eik Bank sagsøger Jørn Astrup Hansen for bagvaskelse i speget skattesag

Eik Bank med tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen i front vil have tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen sendt i fængsel for bagvaskelse i en speget sag om dobbelt skattefradrag for en halv milliard kroner.

Jørn Astrup Hansen (tv.) er blevet sagsøgt af Eik Bank med tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen (th.) som formand i en prekær sag om dobbelt skattefradrag. Fotokollage: JP ESKESTAD MIK

Færøske Eik Bank vil have den kendte bankoprydder Jørn Astrup Hansen sendt bag tremmer. Banken, der har tidligere nationalbankdirektør Torben Nielsen som formand, sagsøger sin tidligere direktør for bagvaskelse efter en paragraf, der i yderste konsekvens kan give op til to års fængsel.

»Vi mener, at Jørn Astrup Hansen har udtrykt sig på en måde, der ikke er korrekt, og som er en bagvaskelse af banken og af ledelsen. Han påstår, at vi har begået skattesvig, og det mener vi ikke, at vi kan acceptere,« siger Torben Nielsen.

Baggrunden er Jørn Astrup Hansens påstande om, at bankens nye ejere uretmæssigt forsøger at udnytte et skattefradrag på rundt regnet en halv mia. kr. for et tab, de aldrig har haft. En sag, som netop nu undersøges af de færøske skattemyndigheder.

Bagvaskelse

Ifølge Straffelovens §268 er det bagvaskelse, hvis man fremsætter en såkaldt sigtelse, der er karakteriseret ved at være egnet til at få den fornærmedes omdømme og ære til at falde i andre medborgeres agtelse.

Det er også bagvaskelse, hvis man udbreder en sådan sigtelse mod bedre vidende, eller hvis gerningsmanden ikke har rimelig grund til at anse den for at være sand.

Bagvaskelse kan straffes med fængsel op til to år.

Kilder: Straffeloven og Ret & Råd.

Da Eik Bank krakkede i 2010, blev Jørn Astrup Hansen indsat som direktør af Finansiel Stabilitet. Han forklarer, at det var den danske stat, der betalte den fulde regning på 514 mio. kr. for kollapset. Nu forsøger bankens nye ejere at udnytte tabet i en fradragsmanøvre, der ifølge Jørn Astrup Hansen vil lænse den færøske landskassen for ca. 90 mio. kr.

»Det er i strid med alt god moral, og det er formentlig også i strid med skattelovgivningen. For godtfolk, der ikke lader sig distrahere af sort tale og bortforklaringer, må der forekomme at foreligge skattesvig,« skrev Jørn Astrup Hansen i et indlæg i det største, færøske dagblad, Sosialurin, den 15. april 2016.

Netop brugen af begrebet skattesvig i dette indlæg er centralt for, at Eik Banks ledelse sagsøger den tidligere direktør. Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet kender parterne i sagen, og han har en klar holdning til, at Jørn Astrup Hansen nu bliver trukket i retten.

»Det er højst usædvanligt at tage sådan et skridt. Det ville være langt mere naturligt at modgå sådanne udtalelser med modargumenter,« siger seniorrådgiver Lars Krull fra Institut for Økonomi og Ledelse.

Det kan der dog ifølge Lars Krull være en god forklaring på: Jørn Astrup Hansen har gennem mange års virke som problemknuser i den færøske bankverden opbygget en tårnhøj troværdighed næsten som en retskilde. Lars Krull vurderer, at dét gør ham og hans beskyldninger farlige for Eik Banks ledelse.

»Så det kan være udtryk for et desperat forsøg på at lukke munden på ham,« siger Lars Krull.

BRANCHENYT
Læs også