Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forskere advarer: Aktionærfjendtlige jyske banker og deres magtfulde chefer er en sprængfarlig cocktail

Det er nødvendigt med en uafhængig storaktionær hos en række store jyske banker for at sikre, at magten ikke i for høj grad bliver koncentreret hos den daglige ledelse, lyder det fra flere forskere.

Hvad sker der, hvis Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam får en tagsten i hovedet, eller bestyrelsesformand Sven Buhrkall ikke kan holde styr på ham? Ifølge forsker Johannes Raaballe er det bedre, hvis banken også har en uafhængig storaktionær til at holde dem i ørerne.

Bankdirektørerne i Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank er så magtfulde, at de risikerer at køre bankerne i sænk.

Det skyldes manglen på en uafhængig storaktionær, som kan være med til at tøjle hhv. Anders Dam, Karen Frøsig og John Fisker, hvis de skulle begynde at træffe beslutninger til skade for forretningen og aktionærerne.

Det er budskabet fra forskerne Johannes Raaballe og Nadja Schwabach i en videnskabelig artikel, som bliver bragt i tidsskriftet Finans/Invest torsdag.

»De tre banker plus en række andre bør ændre deres corporate governance-struktur, så det bliver muligt for andre end bankens ledelse - eksempelvis en storaktionær - at korrigere bankens retning, hvis noget går helt galt. Vores og andres forskning viser, at det kan være farligt ikke at gøre dette,« siger Johannes Raaballe, lektor ved Aarhus Universitet.

Hvad nu, hvis en af bankdirektørerne får den berømte tagsten i hovedet?

Johannes Raaballe, lektor ved Aarhus Universitet.

Han roser Anders Dam, Karen Frøsig og John Fisker for at være dygtige bankdirektører, som holder sig på dydens smalle sti, men en ledelse bør ikke være afhængig af, at den daglige leder viser sig at være et fornuftigt menneske.

Corporate governance
  • Mange børsnoterede banker har en uafhængig storaktionær, som har hånden på kogepladen, fordi de har mange penge investeret i aktien.
  • I nogle banker mangler sådan en storaktionær, fordi bankerne har stemme- og ejerbegræsninger skrevet ind i vedtægterne.
  • Ejerbegrænsningerne gør, at en aktionær måske maksimalt må eje 10 pct. af aktierne.
  • Stemmebegrænsninger betyder eksempelvis, at en aktionær, som ejer mere end 50 pct. af aktierne i en bank, måske sidder med mindre end 0,1 pct. af stemmerne.
  • Sådanne begrænsninger er meget udsædvanlige i såvel et dansk som et internationalt perspektiv.
  • Den manglende uafhængige aktionær giver bankens ledelse mindre modspil.
  • Man så flere eksempler på, at bankdirektører havde for meget magt under finanskrisen – eksempelvis i Roskilde Bank og Amagerbanken.
  • Amerikanerne kalder fordelen af magt blandt flere for checks and balances.

»Hvad nu, hvis en af bankdirektørerne får den berømte tagsten i hovedet? Hvem sikrer i mangel af muligheden for en stærk aktionær, at afløseren har samme grad af integritet og selvdisciplin? Og hvordan kommer man af med en ny direktør, hvis vedkommende fejler? Det er relevante spørgsmål, når man har en så svag corporate governance-struktur som eksempelvis Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank,« siger Johannes Raaballe.

Historien viser med al tydelighed, at fraværet af uafhængige storaktionærer kan være farligt. Ud af de 21 krakkede, børsnoterede banker under finanskrisen manglede de 18 en storaktionær. Blandt de 16 banker med en storaktionær krakkede blot 3.

Konklusionen bakkes op af en forsker på Copenhagen Business School.

»Der har været masser af eksempler på, at krakkede banker har manglet balance i magtregnskabet, fordi den daglige ledelse får for meget magt. Bankdirektører skal føle, at de står direkte til regnskab over for aktionærerne,« siger Ken L. Bechmann, professor på Copenhagen Business School.

Både Jyske Banks bestyrelsesformand, Sven Buhrkall, og formand for Sydbank Torben H. Nielsen afviser problemet.

»Det er til enhver tid bestyrelsens opgave at sørge for, at bankdirektøren holder sig inden for de rammer, som bestyrelsen udstikker. Det har intet med fraværet af en storaktionær at gøre,« siger Sven Buhrkall.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Ringkjøbing Landbobanks bestyrelsesformand Jens Lykke Kjeldsen.

BRANCHENYT
Læs også