Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

3 ud af 4 bankfilialer er forsvundet siden 1980'erne

Det går ud over ældre og små erhvervsdrivende, at bankerne har lukket næsten 75 pct. af deres filialer på 35 år. Vi følger bare udviklingen, lyder det fra bankerne.

Antallet af bankfilialer er nu så lavt, at det giver problemer for både ældre mennesker og mindre erhvervsdrivende.

En optælling, som Finans har foretaget, viser, at der nu er under 1.000 bankfilialer tilbage, hvilket er en tilbagegang på 74 pct. siden begyndelsen af 1980'erne, hvor der lå 3.656 filialer i Danmark.

Det betyder, at selv de landsdækkende bankers kunder nu kan have langt til at få fingre i deres egne penge, fordi mange af de tilbageværende filialer er pengeløse. Eksempelvis har en Nordea-kunde i Tønder næsten 80 km til nærmeste filial med kassebetjening. Med offentlig transport koster det 142 kr. og tager næsten halvanden time.

En kvart mio. danskere over 65 år bruger ikke internettet.

Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

Nordea forsvarer det med, at man kan hæve penge, når man handler, eller i hæveautomater.

Men det er et stort problem for en del ældre danskere.

»En kvart million danskere over 65 år bruger ikke internettet og har derfor typisk ikke adgang til en netbank. For dem bliver det besværligt at få hverdagen til at fungere, efterhånden som banken rykker længere og længere væk,« siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

Også for de mindre erhvervsdrivende er den massive filial-død et problem.

»Vi har efterhånden vænnet os til, at vi ikke længere har filialer på øerne, men det nye er, at der ikke engang er filialer i de nærmeste byer længere, og så er det altså svært for ejeren af købmanden eller lystbådehavnen at komme af med sine kontanter,« siger Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Digitaliseringen er en trend, som rammer alle brancher – også finanssektoren.

Søren Joensen, juridisk chef i FinansDanmark.

Bankerne siger, at de bare følger udviklingen.

»Digitaliseringen er en trend, som rammer alle brancher – også finanssektoren. Her følger bankerne med og udvikler digitale løsninger, så kunderne kan ordne deres bankforretninger hjemmefra uden for den sædvanlige åbningstid. Det er mange rigtig glade for,« siger Kenneth Joensen, juridisk direktør i FinansDanmark, som er finanssektorens nye brancheorganisation.

BRANCHENYT
Læs også