Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Barsel er en karriere-killer«

Stadig flere mødes i netværk under deres barsel for at diskutere, hvordan man undgår at blive efterladt på perronen, når karrieretoget kører videre.

Tina og datteren Agnes er gået til netværksmøder for barslende arrangeret af a-kassen CA i et halvt års tid. Mødrene i  gruppen har blandt andet lavet personprofiler, mens børnene har leget eller sovet ved siden af. Foto: Claus Haagensen/CA

Der står barnevogne i alle hjørner, og der ligger babyer og leger på gulvet. Men det er hverken en vuggestue eller en mødregruppe, der holder møde denne formiddag i Aarhus.

Det er tværtimod kvinder, der godt nok er på barsel, men har valgt at bruge et par timer på at fokusere på noget helt andet end deres børn. De er blandt en voksende gruppe af folk – mest kvinder – som mødes under barslen for at tale job og karriere i regi af deres fagforening eller a-kasse.

Selvom der er kommet en lille ny til, fylder tanker om, hvordan det skal gå, når de vender tilbage på arbejdsmarkedet, nemlig rigtig meget.

»Det er en omvæltning at komme væk fra et job, man ellers er glad for. Lige pludselig vælter det ikke ind med mails eller opkald fra folk, der gerne vil have din mening om tingene. Og kan man komme tilbage og opnå den position, man havde?« siger Stine Odsgaard Christensen, der er projektleder i Falck og mor til Kornelia på tre år og Rosa på 10 måneder.

Ligesom de øvrige i netværket, som har fundet vej til netværksmøderne i CA Karrierepartner og a-kasse's lokaler i Aarhus, har hun en erhvervsøkonomisk baggrund, og når gruppen ikke er på barsel, arbejder de med ledelse, økonomi, salg, marketing, it og kommunikation.

Det behøver ikke nødvendigvis at være karriere på højt niveau, før forskning og statistikker viser, at man generelt mister både løn- og karrierechancer, når man holder barsel.

Professor i arbejdsmarked, Anette Borchorst, Aalborg Universitet,

Professor i arbejdsmarked Anette Borchorst fra Aalborg Universitet forstår godt kvindernes lyst til at mødes, og hvorfor a-kasser og fagforeninger i højere grad er begyndt at sætte barselsnetværkene i scene.

»Der er meget fokus på, at barslen sætter især kvinder karrieremæssigt tilbage. Barsel er en karriere-killer. Og det behøver ikke nødvendigvis at være karriere på højt niveau, før forskning og statistikker viser, at man generelt mister både løn- og karrierechancer, når man holder barsel,« siger hun.

Hos CA startede man op med netværksgrupper til de barslende i a-kassens lokaler i Gentofte for et par år siden, men de er vokset så meget i popularitet, at fænomenet nu også bliver udbudt vest for Storebælt.

Og CA er ikke alene om at have luret et voksende behov. Hos fagforeningen Djøf har man haft lignende tiltag i en årrække, mens Dansk Magisterforening netop er ved at oprette barselsnetværk i København og Aarhus, fordi fagforeningen oplever, at medlemmer på barsel efterlyser det. I Akademikernes A-kasse AKA overvejer man kraftigt at starte netværk for de arbejdsløse barslende op. 

Det er en erkendelse af, at mange dels kan have brug for og lyst til at tale om noget andet end bleer og hvad babyer skal have på af tøj, når vejret skifter. Og dels at mange har spørgsmål, som dukker op, og som man måske ikke lige kan få svar på i mødregruppen eller til babysvømning.

Kan man overhovedet have en karriere, når man har fået et barn? Det kan vi jo vise dem, at der er mulighed for på forskellige måder.

Signe Bo, konsulent hos Djøf.

Ifølge Djøf oplever mange både, at deres egne værdier og prioriteter ændrer sig, når de får børn, og at omverdenens og arbejdspladsens syn på dem som medarbejder ændrer sig.

»Vi kan konstatere, at det er et spørgsmål, som ofte opstår hos vores medlemmer på barsel. De bekymrer sig om, hvad arbejdsmarkedet er blevet til, når de kommer tilbage, og hvordan de bliver betragtet på det arbejdsmarked. Kan man overhovedet have en karriere, når man har fået et barn? Og det kan vi jo så vise dem, at der er mulighed for på forskellige måder,« siger Signe Bo, konsulent hos Djøf.

Anette Borchorst ser også netværkene som et resultat af, at der stadig er mere fokus på virkningerne ved, at især kvinder tager en lang barsel. Både møderne i Djøf og i CA er åbne for mænd, men i praksis er det kun kvinder, der dukker op. Måske fordi Danmark sammen med Finland er det land i Norden, hvor fædre tager kortest barsel.

»Der har været så meget fokus på det her område, at mange nok er klar over, at hvis man er væk i et år på barsel, så kan det godt være, at man kommer meget langt væk fra arbejdsmarkedet,« siger hun og tilføjer:

»Så jeg kan godt forstå, at fagforeningerne afholder de her netværksmøder.«

I gruppen, som mødes i CA’s lokaler i Aarhus, har man udnyttet møderne til at få støvet CV’er af og lavet personlighedsprofiler og kompetenceafklaring.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

Man vil jo gerne det hele.

Ditte Tolstrup Tanggaard, marketingskoordinator i Danespo og mor til Lauge på fem måneder.

Mange har fundet anledning til at vurdere, om de overhovedet laver det rigtige, forklarer Stine Odsgaard Christensen.

»Mange af os har en længere uddannelse og har haft måske fem år på arbejdsmarkedet, inden vi fik børn, og så er det måske meget sundt at overveje, om man er på vej ned ad det rigtige karrierespor,« siger Stine Odsgaard Christensen og fastslår, at hun ikke selv har fundet anledning til at søge nyt job.

Et andet medlem af gruppen forklarer, at et andet stort emne i gruppen har været, hvordan man kan få job og baby til at hænge fornuftigt sammen i en hverdag.

»Vi har talt om, hvordan man løser de logistiske ting, der kan være, når man har et barn, der skal hentes og bringes, og man samtidig f.eks. har langt til arbejde, som jeg har. Man vil jo gerne det hele,« siger Ditte Tolstrup Tanggaard, marketingskoordinator i Danespo og mor til Lauge på fem måneder.

Men hvorfor ikke bare nyde barslen?

»Jeg tænker på mit arbejde alligevel. Ikke hele tiden, men det er trods alt nærværende under barslen, og så har det været godt at have et forum, hvor man har bringe nogle ting op,« siger Ditte Tolstrup Tanggaard.

BRANCHENYT
Læs også