Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne bliver forstyrret mest på jobbet

Blandt 10 folkefærd er vi dem, der afbrydes mest i vores arbejde – og måske derfor også dem, der oftest tager arbejde med hjem.

17 gange hver dag bliver en dansk kontoransat i et videnjob afbrudt i sit arbejde. Modelfoto: Bigstock

Enten er danske kontoransatte lette at hyle ud af den, eller også er der noget helt galt i de hjemlige virksomheder. Sammenlignet med ni lande som Sverige, Norge, England, USA, Frankrig og Kina er vi det folkefærd, der oftest føler sig forstyrret på job.

Sådan konkluderer en undersøgelse foretaget af headsetproducenten Jabra i samarbejde med analyseinstituttet Lindberg International.

»Vi slår højt ud på skalaen for, hvor meget vi føler os forstyrrede sammenlignet med de andre lande. Det skyldes især vores kolleger. Lige så meget, som vi elsker dem og har brug for dem i vores arbejde, har vi nogle gange brug for at koncentrere os. Det er svært i det åbne kontormiljø,« siger Bjørn Ekner, som er senior director i Global product marketing hos Jabra.

Netop storrumskontorer bærer en stor del af ansvaret for forstyrrelserne. Her bliver man langt oftere trukket ud af sin fordybelse i en opgave, end hvis man sidder for sig selv med lukket dør et godt stykke nede ad gangen. Ifølge undersøgelsen er vi den nation, der har flest arbejdspladser i åbne miljøer blandt de i alt 10 lande, hvor man har spurgt i alt 2.500 videnarbejdere.

»Støjgener og unødige forstyrrelser er velkendte i forhold til storrumskontorer. Men kontorerne er alligevel kommet for at blive. Man ombygger kontorbygninger til åbne kontorlandskaber, og nye bygninger har dem. Så løsningen er ikke at undgå dem,« siger Signe Tønnesen Bergmann, der er chefkonsulent i Lederne og beskæftiger sig med arbejdsmiljø.

Hun påpeger, at det handler om at bygge storrumskontorer rigtigt: At tilpasse dem funktioner, mennesker og opgaver. Der bør være møderum og stillerum, og man bør kun sætte folk sammen, for hvem det er nødvendigt.

En af bivirkningerne ved storrumskontorerne og forstyrrelserne i dem er ifølge Bjørn Ekner, at danskerne er det folk i undersøgelsen, der oftest tager uafsluttede arbejdsopgaver med hjem efter en dag på kontoret.

Kontorindretning er dog ikke den eneste grund til, at danskerne så ofte tager arbejde med hjem. En anden årsag er, at vi har bedre teknologiske løsninger til at arbejde hjemmefra end i andre lande og generelt har en arbejdskultur præget af tillid til at understøtte hjemmearbejde, vurderer han.

BRANCHENYT
Læs også