Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne er flittige til at skifte job - og dræner firmaerne for milliarder

Jobomsætningen i Danmark er den næsthøjeste i Europa, viser nye tal. Fejlansættelser spiller en lige så stor rolle som vores fleksible arbejdsmarked, fremgår det af et forskningsprojekt.

Mange danskere kender knap nok navnene på kollegerne eller priserne i kantinen, før de bliver fyret eller skifter job. Igen. Det skyldes desværre ikke kun det fleksible arbejdsmarked herhjemme - det skyldes også, at virksomhederne ofte hyrer de forkerte kandidater og dermed spilder milliarder af kroner på inkompetente medarbejdere, unødvendige fejl, ekstra ansættelsesrunder og dyre opsigelsesordninger.

Så krads lyder kritikken nu fra rekrutteringsrådgiver og ph.d. Lars Lundmann i forlængelse af en ny opgørelse over jobomsætningen i Europa. Tallene viser, at hele 7,25 pct. af den danske arbejdsstyrke skiftede job i fjerde kvartal af 2015, hvilket kun overgås af Sverige, mens gennemsnittet for de 32 lande ender på 4,42.

Erhvervsorganisationer og arbejdsmarkedsforskere har hidtil glædet sig over den høje jobomsætning herhjemme og forklaret det med flexicurity, den danske model, der skaber et økonomisk sikkerhedsnet under medarbejderne, så det er nemmere at hyre og fyre. Problemet er blot - siger Lars Lundmann - at den forklaring ikke forholder sig til selve årsagen bag de mange jobskifte herhjemme.

»Lige præcis det element har ingen særligt meget blik for,« konstaterer rekrutteringsrådgiveren, som står bag et forskningsprojekt med fokus på styrkerne og svaghederne ved jobsamtaler baseret på observationer i 49 selskaber.

Konklusionen er groft sagt, at virksomhederne forsøger at finde den perfekte kandidat i forbindelse med ansættelsen i stedet for at kere sig mere om at skabe en perfekt indkøringsperiode efterfølgende. Derfor risikerer parterne hurtigt at glide fra hinanden. I det hele taget er det svært at skrue sorteringssystemet og jobsamtalerne optimalt sammen, erkender en stribe aktører - heriblandt ISS og Jobindex, som vurderer, at hver fejlansættelse koster virksomheden mindst 100.000 kr. i ekstraomkostninger.

Dansk Arbejdsgiverforening - som står bag opgørelsen på foranledning af Finans - er da heller ikke i tvivl om, at nye metoder snart vil vinde indpas i Danmark, så lederne får nemmere ved at ansætte de medarbejdere, der rent faktisk både har kompetencerne i orden og lysten til at forblive i virksomheden i længere tid.

Alligevel vælger overenskomstchef Martin Steen Kabongo fortsat at se det positive i den høje jobrotation herhjemme.

»Det er klart, at det kan være en udfordring for virksomhederne at fastholde de nødvendige kompetencer. Men når vi skal gøre regnskabet op, så vejer fleksibiliteten på arbejdsmarkedet tungest.«

Læs også