Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dansk bestyrelsesstjerne vil sylte aktionærerne

Danske virksomheder er nødt til at frigøre kapital på bekostning af aktionærerne og investere pengene i innovation, mener Jim Hagemann Snabe med afsæt i sine bestyrelsesposter hos Mærsk og B&O. Vær forsigtig, advarer Dansk Aktionærforening.

Jim Hagemann Snabe mener, at de danske selskaber generelt set skal investere langt mere i nyt vækstmarkeder i stedet for at stå fast på deres eget forretningsområde: Foto: Ole Lind

Hvis det står til et af landets tungeste bestyrelsesnavne, Jim Hagemann Snabe, skal aktionærerne i selskaber som A.P. Møller - Mærsk og B&O indstille sig på at få mindre i udbytte fremover. De danske topchefers vigtigste opgave bliver nemlig at frigøre kapital, som virksomhederne kan bruge til at investere i fremtiden.

»Derfor er jeg i de fleste situationer fortaler for at investere pengene i innovation og vækstmarkeder frem for at give dem tilbage til aktionærerne. Men det er selvfølgelig en balancesag,« forklarer Jim Hagemann Snabe i et stort interview med Finans.

Udover sine bestyrelsesposter hos Mærsk og B&O har han også sæde hos Siemens og Allianz samt softwaregiganten SAP, hvor han indtil 2014 var topchef. Siden er den danske erhvervsstjerne blevet optaget i World Economic Forums fondsbestyrelse og er med afsæt i sine erfaringer derfra fortaler for et samfund, hvor politikerne i langt højere grad forsøger at styre teknologien - og dermed erhvervslivet - i den rigtige retning ved hjælp af incitamenter.

»Politikerne skal ikke lege markedsøkonomer, men blot give teknologien et skub i den rigtige retning. Vi gør det jo allerede til en vis grad i form af afgifter. Det handler om at turde at se 10 år ud i fremtiden og forholde os til, hvordan vi gerne vil have, at verden skal se ud, og hvad vi kan gøre i dag for at accelerere udviklingen derhen,« siger Jim Hagemann Snabe.

De innovative investeringer har dog en pris, som aktionærerne altså kan komme til at betale. Ved A.P. Møller - Mærsks seneste generalforsamling blev der eksempelvis vedtaget et udbytte på 300 kr. pr. aktie, selvom konglomeratets overskud var blevet halveret. Ved den lejlighed var Dansk Aktionærforening faktisk imod udbyttebetalingen, for formanden kan sagtens følge Jim Hagemann Snabes pointe:

»Hvis virksomhederne kan finde vækstmarkeder og forrente kapitalen, så er det en bedre måde at gribe det an på,« siger Niels Mengel, som dog samtidig advarer bestyrelserne om, at de ikke blot skal slippe kræfterne løs og kaste sig ukritisk over nye forretningsområder i stil med bankerne op til finanskrisen.

»For vi ved jo godt, hvor galt det kan gå.«

Professor i økonomi og ledelse Anders Drejer fra Aalborg Universitet glæder sig over udmeldingen fra den danske erhvervsstjerne.

»Jeg opfatter det som et opgør med den meget kortsigtede tilgang til forretninger. For aktionærerne vil jo blive belønnet i den lange ende. Det er forskellen på grådighed og sund kapitalisme,« konstaterer Anders Drejer.

BRANCHENYT
Læs også