Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trist tværsnit: Mange mellemledere er hårdt pressede på familiefronten

Mange mellemledere har svært ved at få arbejdslivet og privatlivet til at hænge ordentligt sammen, viser en endnu ikke offentliggjort profiltegning. Tankevækkende og bekymrende, lyder det fra en ledelsesrådgiver.

Mange mellemledere tænker på arbejdet, når de har fri. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Den typiske mellemleder i Danmark er en mand i slutningen af 40'erne, der snart risikerer at knække sammen som en tændstik.

Sådan ser det i hvert fald ud at dømme ud fra den store profiltegning, som fagorganisationen Lederne er på vej til at offentliggøre. Heraf fremgår det nemlig, at 39 pct. af mellemlederne ofte må prioritere familielivet fra til fordel for arbejdslivet. At 55 pct. af dem ofte arbejder om aftenen. At 83 pct. af dem ofte tænker på jobbet i deres fritid. Og at 38 pct. af dem har svært ved at få arbejdslivet og privatlivet til at hænge ordentligt sammen fra uge til uge. 

Profiltegningen er baseret på et tværsnit af 14 forskellige undersøgelser siden foråret 2015, og ifølge Ledernes egen ledelsesrådgiver, Trine Dilèng, ser den typiske mellemleder ud til at være mere presset end tidligere.

»Det er tankevækkende og bekymrende, at især unge mellemledere ikke kan få familielivet til at hænge sammen med arbejdslivet. Det betyder nemlig, at de på sigt kan risikere at blive ramt af stress,« siger ledelsesrådgiveren og hæfter sig ved, at mange mellemledere angiveligt har været nødt til at skære venner og fritidsaktiviteter fra for at få hverdagen til at hænge sammen.

»Hvis jeg som overordnet læste sådan en undersøgelse, ville jeg nok tænke: "Hov, hvordan har mine mellemledere det, og hvad kan jeg gøre ved det?",« siger Trine Dilèng og anbefaler chefer højere oppe i organisationen at være i løbende dialog med deres mellemledere, ikke  kun om opgaver og løsninger, men også om deres generelle velbefindende i virksomheden.

Det sidste er Dansk Arbejdsgiverforening i og for sig indforstået med i en situation, hvor de fleste mellemledere samtidig tilkendegiver, at de har et fint forhold til deres nærmeste chef.

»Men vi anbefaler ikke, at cheferne snakker mere med deres mellemledere end med deres menige medarbejdere. For det er jo ikke overraskende, at mellemlederne er udfordret. Det er en del af jobbet. Så for os at se er det naturligt, at de må skære fritidsaktiviteter fra,« siger overenskomstchef Martin Steen Kabongo fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Han peger i den forbindelse på, at danskerne - ifølge en ny undersøgelse fra OECD - er bedre end alle andre befolkninger i Vesten til at finde en balance mellem arbejdslivet og privatlivet.

Læs også