Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Topcheferne sidder mere yderligt i deres job

Det er blevet sværere for adm. direktører i de største danske virksomheder at holde på jobbet, påviser en ny kortlægning. Bestyrelserne er mere aktive nu end for få år siden, påpeger ledelsesekspert.

223 af landets 1.600 største virksomheder skiftede topchef i 2015 mod 188 året inden. Arkivfoto: Lasse Kristensen

Der bliver luftet mere ud i toppen af de store virksomheder. Topdirektører bliver udskiftet i et stadigt højere tempo, viser nye tal, og forklaringen ligger ifølge bestyrelsestopfolk og eksperter i større investorpres og professionalisering.

En opgørelse fra erhvervsdatabasen BIQ viser, at 222 direktører blev skiftet ud i de 1.000 største, danske virksomheder i 2016, en lille stigning i forhold til 2015 og et markant hop fra 135 i 2013. Tendensen fremgår også af en gennemtrawling af statistik fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen foretaget af executive search-firmaet Alexander Hughes, der viser, at 14 pct. af de 1.600 største danske virksomheder i 2015 skiftede topchef mod hhv. 12 og 11 pct. de forrige år.

Ifølge Flemming Poulfelt, professor i ledelse ved Copenhagen Business School, har der de senere år været en tiltagende tendens til, at bestyrelserne "rusker op i tingene".

Markante direktør-stop i 2016
  • Jørgen Vig Knudstorp, Lego (fortsætter som bestyrelsesformand)
  • Nils Smedegaard Andersen, Mærsk
  • Frank Vang-Jensen, Handelsbanken
  • Tue Mantoni, B&O
  • Pia Huusfeldt, Profil Optik
  • Jesper Rønnow Simonsen, Skat
  • Jens Bager, ALK

»Reaktionshastigheden i bestyrelserne er gået op. Man affinder sig ikke længere med manglende resultater. Har man som direktør ikke kunnet gøre noget for, at virksomheden har fået del i den vækst, der trods alt er, vil flere bestyrelser gøre noget ved ledelsen. Og i mange virksomheder har man nu den opfattelse, at egenskaber som cost cutting ikke længere er nok for en direktør,« siger Flemming Poulfelt og peger på en virksomhed som Mærsk.

Han tilføjer, at der trods alt er tale om en mindre stigning i antallet af topledere, der bliver udskiftet eller selv finder nye græsgange.

Andel af de 1.600 største virksomheder,
der har skiftet topledelse
     
År 2015 2014 2013
Andel 14 pct. 12 pct. 11 pct.

Klaus Holse, bestyrelsesformand i it-servicevirksomheden EG, er en af dem, der har skiftet ud på topposten, da topchef Leif Vestergaard efter 12 år i oktober blev erstattet af Mikkel Bardram. Holse mener, at stigende pres fra investorer er med til at øge bestyrelsernes fokus på, om kompetencerne hos topchefen er de rigtige.

»Bestyrelserne er blevet professionaliseret i højere grad over de seneste år, og kravene til bestyrelsesmedlemmer, hele corporate governence, den måde investorerne ser på governance på, er blevet styrket. Så det starter helt tilbage fra hvad investorerne gerne vi se,« siger Klaus Holse.

Managing partner Evan Tolstoj Hansen fra Alexander Hughes vurderer, at den øgede udskiftning af topchefer de senere år kan skyldes, at flere virksomheder klarer sig bedre økonomisk. Bestyrelsen har til opgave at sikre, at topledelsen er den optimale for virksomheden.

Det ændrede scenarie fra tidligere års krise og nedgang til det, som Evan Tolstoj Hansen betegner som et vækstscenarie, kræver ifølge ham i særlig grad bestyrelsens opmærksomhed på behovet for ændrede kompetencer i topledelsen for at sikre, at medvinden udnyttes bedst muligt.

»Hører man til de virksomheder, der ikke har så meget vind i sejlene, er det første, man bør kigge på, om virksomheden har den rette ledelse til det nuværende og forventede scenarie fremadrettet,« siger Evan Tolstoj Hansen.

Alexander Hughes' undersøgelse påviser, at afkast og forrentning af egenkapital i de virksomheder, som skiftede topchef i det seneste regnskabsår, lå et pænt stykke under gennemsnittet for de 1.600 danske virksomheder, som er omfattet af surveyet.

BRANCHENYT
Læs også