Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ansættelseschefer frasorterer unge ansøgere på grund af upassende fotos

Flere chefer opfordrer unge jobansøgere til at tænke mere over billedvalget i deres ansøgninger. Firmaerne er dog selv ude om de pågående fotos, fordi de benytter sig af en mere og mere frisk tone i deres stillingsopslag, siger en arbejdsmarkedsforsker.

Unge ansøgere bør tænke noget mere over profilfotoet i deres jobansøgninger, mener modtagerne. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Trutmund. Kavalergang. Fadbamser. Flirteri.

Unge danskere vedhæfter alt for ofte et upassende foto af sig selv, når de sender en jobansøgning af sted. Det kan betyde, at de bliver sorteret fra i ansættelsesprocessen til fordel for folk med de samme kvalifikationer og et mere lødigt billedvalg.

Sådan lyder advarslen fra erhvervslivet i forlængelse af en oplevelse, som landets største vikarbureau, JKS, havde lige efter nytår. Her resulterede et stillingsopslag i en håndfuld ansøgninger med upassende fotos, hvilket får bureauets afdelingschef, Carina Nielsen Smedegaard, til at opfordre unge mennesker mellem 18 og 25 år til at tænke sig mere om.

»Når billederne byder på trutmund, kavalergang eller en vis "killinge-vibe", så bladrer sådan én som jeg hurtigt videre,« skriver hun på de sociale medier og møder opbakning fra en hel stribe ansættelseschefer, der sukker over tilsvarende oplevelser og over for Finans betegner det som et generelt fænomen og en afgørende faktor i et lige ansøgerfelt.

Videncentret Dansk HR, der rådgiver firmaerne på feltet, kalder de sexede fotos for et diskvalificerende element.

»Der er ingen tvivl om, at det er et no go, hvis du spørger HR-chefer og rekrutteringsbureauer,« forklarer Mette Nørlem, chief of staff hos Dansk HR.

Det får Danske Gymnasieelevers Sammenslutning såvel som Dansk Erhverv til at efterlyse skolevejledning i mødet med arbejdsmarkedet.

Faktisk har behovet aldrig været større end nu, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen med afsæt i, at den digitale generations private og professionelle liv flyder sammen på Facebook.

»Så forvirringen er stor,« konstaterer han og vurderer, at firmaerne har et medansvar, fordi de benytter sig af en mere og mere frisk tone i deres stillingsopslag.

Jobindex fraråder decideret ansøgere at vedhæfte fotos sammen med deres tekst og cv. Ansættelseschefer er nemlig »ufatteligt hurtige« til at afkode billeder - ligesom alle mulige andre mennesker er det, lyder det fra jobportalens stifter og anfører, Kaare Danielsen.   

Læs også