Økonomi

Negativ rente på boliglån

Den reelle rente på nyt boliglån er nu negativ. Det giver chokbølger i realkreditsektoren, men boligejere får ikke gavn af det.

Danske boligejere nyder godt af historisk lave renter. Boligejere med en bestemt type lån kan se frem til at få en negativ rente.

Renten på F1-lånets afløser er på én dag faldet så meget, at den nu er negativ. For kunder i Nykredit betyder det, at den reelle rente på det nye F-kortlån ville være minus 0,03 pct., hvis renten skulle sættes i dag. Hos Nordea Kredit og Realkredit Danmark ville renten være 0,02 pct.

Det er første gang nogensinde, at den reelle lånerente har været negativ, og det er kommet så meget bag på realkreditinstitutterne, at de i øjeblikket arbejder på højtryk for at finde en løsning, der kan tilfredsstille både investorer og boligkunderne.

Udviklingen er kommet så meget bag på Nykredit, der ejer Totalkredit, at man endnu ikke har taget stilling til, hvordan man vil håndtere en negativ rente.

»Vi følger det supertæt og dag til dag. Vi skal skabe en løsning, der favner hele vejen rundt. Hvis det bliver til en praktisk problemstilling, er vi klar. Men vi ikke klar med en udmelding endnu,« siger afdelingsdirektør i Nykredit, Sune Worm Mortensen.

Fakta
  • F1-lånets afløser er en helt ny låntype, der er baseret på en treårig obligation. Renten fastsættes dog hvert halve år.
  • I Realkredit Danmark hedder lånet FlexKort, hos Nykredit F-kort og Nordea Kredit KortRente.
  • Den halvårlige rente beregnes på baggrund af den såkaldte Cita-rente. Det er en rente, som bankerne bruger, når de låner af hinanden.
  • Denne rente faldt pludseligt og overraskende til minus 0,18 pct. onsdag.

Renten på det nye lån udregnes efter den såkaldte Cita-rente, der er en rente, som bankerne bruger, når de låner penge til hinanden. Denne rente er onsdag faldet markant og er nu helt nede i minus 0,18 pct. Men der er forskel på det rentetillæg, som realkreditinstitutterne garanterer investorerne. Tillægget betales af lånerne.

Hos Nykredit er dette blot 0,15 pct., hos Realkredit Danmark og Nordea Kredit er det 0,2 pct. Renten fastsættes igen sidst i juni måned, så boligejere, der skal optage lånet inden da, skal fortsat betale en positiv rente.

Men risikoen for, at renten reelt bliver negativ, vurderes nu at være så stor, at realkreditinstitutterne arbejder på højtryk for at finde ud af, hvordan de skal håndtere det.

Artiklen fortsætter efter grafikken...

»Vi har aldrig været tættere på en negativ rente,« lyder det fra boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I første omgang vil boligejerne ikke få gavn af den negative rente. Egentlig skulle de have penge tilbage, når renten er negativ. Men det ville betyde, at investorerne skulle betale for at eje obligationer, og den regning mener realkreditinstitutterne ikke at kunne sende videre.

Derfor vil renten for boligejerne ende i 0. Der vil ikke blive tale om at få en renteindtægt.

»Det er i høj grad et spørgsmål om det aftalegrundlag, man har med en investor. En investor har en berettiget forventning om at få et afkast af sin investering ikke at få en regning for den. Det er et spørgsmål om principperne bag realkreditten,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Samme vurdering har man i Nordea Kredit. Her opererer man også med en rente på 0, men der arbejdes fortsat på flere alternativer.

»Vi er i øjeblikket ved at se på, hvordan vi håndterer situationen overfor boligejerne, såfremt renten skulle gå hen og blive negativ. I den forbindelse vil der blive taget højde for det udleverede lånetilbud, det konkrete pantebrev og vores forretningsbetingelser. Vi forventer, at finde en fornuftig løsning for boligejerne,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Beslutningen om at vælge en 0-rente er udelukkende for at beskytte investorerne, understreger Christian Hilligsøe Heinig. Realkreditinstitutterne tjener nemlig ikke på kurstillægget eller renten. Det er udelukkende et mellemværende mellem investorerne og boligejerne.

Realkreditinstitutternes primære indtjening kommer fra gebyrer og bidrag.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også