Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ultimatum til Grækenland

Eurolandene giver Grækenland en frist indtil fredag til at bede om en forlængelse af landets hjælpepakke.

Jeroen Dijsselbloem, Hollands finansminister, i samtale med Tysklands finansminister, Wolfgang Schaeuble, i forbindelse med aftenens EU-møde, hvor de 18 øvrige eurolande stillede noget, der lignede et ultimatum til den nye græske regering. Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert

BRUXELLES - De øvrige 18 eurolande stillede mandag noget, der lignede et ultimatum til den nye græske regering.

På et pressemøde i Bruxelles fastslog formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, at der blandt de øvrige medlemmer er enighed om, at den bedste vej frem er, at Grækenland søger om en forlængelse af det nuværende hjælpeprogram.

Han gav samtidig Grækenland en deadline indtil fredag.

Hårdt mod hårdt

Derefter kan de enkelte lande ikke længere nå at bede om opbakning fra deres nationale parlamenter til en forlængelse af hjælpepakken, der udløber med udgangen af februar:

»Tiden taget i betragtning, kan vi bruge denne uge, men det er det,« sagde Jeroen Dijsselbloem.

Med den klare udmelding bliver opgøret med Grækenland nu hårdt mod hårdt.

Den græske regering har flere gange gjort det meget klart, at den ikke vil forlænge hjælpepakken og betragter den og dens krav om reformer og nedskæringer som ugyldige.

Dette ståsted blev mandag aften gentaget i en erklæring fra Athen, efter at uenigheden havde afsluttet eurogruppemødet før end ventet.

»Visse menneskers insisteren på, at den græske regering gennemfører hjælpepakken, er urimelig og uacceptabel.«

»De, som bliver ved med at vende tilbage til den sag, spilder deres tid. Hvis det er betingelserne, bliver der ingen aftale i dag.«

Kan miste livline

Hvis aftalen ikke forlænges, kan græske banker snart stå uden en livline til Den Europæiske Centralbank og den græske regering stå uden mulighed for at låne penge til at finansiere sig selv eller betale sin gæld.

Dijsselbloem ville ikke spekulere i, hvad der sker, hvis Grækenland ikke beder om en forlængelse.

»Jeg foretrækker klart, at vi forlænger programmet, og når jeg hører min græske kollega tale om ønsket om en overgangsordning (til at forhandle, red.), lyder det for mig nogenlunde som det samme. Jeg er ligeglad med, hvad du kalder det.«

Han fortsatte om de øvrige eurolandes krav:

»Men i lyset af de forsatte diskussioner, har vi brug for mere tid. En forlængelse vil tillade grækerne at bruge den normale fleksibilitet i programmet. Men der vil også være forpligtigelser og garantier. På den baggrund er vi klar til at arbejde konstruktivt med den græske regering. Nu er det op til de græske myndigheder.«

En pil gennem strategien

Meldingen synes at skyde en pil igennem grækernes strategi for at opnå en mindre hård økonomisk sparekurs og øger risikoen for en græsk euro-exit.

Selv hvis den nye premierminister, Alexis Tsipras, ønsker at indgå et kompromis, er det usikkert, om han kan.

En tredjedel af parlamentsmedlemmerne i hans regeringsparti på den yderste venstrefløj er hardcore modstandere af hjælpepakken og kan blokere for et sådant skridt. Det samme kan den mindre koalitionspartner Uafhængige Grækere tænkes at gøre.

Josef Janning, senioranalytiker ved European Council on Foreign Relation siger, at den nye regering er på en stejl læringskurve.

»De begynder at lære at forstå, at verden ikke står stille, mens de forhandler. Heller ikke i Grækenland. Mens de diskuterer, tager grækerne beslutninger ved kasseapparaterne og hæver deres penge i banken,« siger han.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også