Serier

Kapitel 1: »Gud bevare Island«

Islands økonomi kollapsede i 2008. Dengang var verdens blik rettet mod landet i nord, hvor storhed stod for fald. I dag er der igen gang i væksten, arbejdsløsheden er lav, og gælden ved at blive betalt. Alligevel er krisen langt fra forbi.

Island seks år efter kollapset
Talen, hvor Islands daværende statsminister, Geir Haarde, sagde ordene "Gud bevare Island," husker alle islændingene tydeligt.

Han ænser ikke de tætskrevne notater på bordet foran sig. Øjnene er alvorlige, og han kigger fast ind i det kamera, der har fokus på ham. Kun ham, og så det islandske våbenskjold i baggrunden.

Statsminister Geir Haarde fortæller, at den eventyrlige vækst, som de islandske banker har oplevet de seneste år, er slut. Der er en reel fare for, at den islandske økonomi kan blive suget ned i den økonomiske afgrund sammen med bankerne. Resultatet kan i værste fald være statsbankerot. Ordene får islændingene til at stoppe op, men alligevel er det først talens sidste sætning - den enkle bøn - der får tv-talens tilskuere til at forstene:..

Læs også
Top job