Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomien på vej op i fart igen

Tandhjulene løber lidt hurtigere i dansk økonomi efter stilstand hen over sommeren. Det viser Finans' Økonometer

Økonometeret viser, at der siden sommer er kommet lidt mere gang i privatforbruget. Økonomien er på vej op i fart viser de seneste nøgletal i Økonometeret Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Økonomien sejler ind i 2016 med lidt mere fart på, end da det stod stille i sommer. Men for at den igen kommer ind i et mere solidt opsving, som det der prægede foråret, så kræver det en vending i den kriseramte eksport.

Det viser Finans' Økonometer, som består af 11 nøgletal håndplukket af Nykredit til at måle farten i dansk økonomi.

»Hvor der har været dømt stilstand siden foråret, er der små lyspunkter at spore her til vinter. Men det fortsætter ikke bare med at køre uagtet fremad, uden at eksporten også kommer op igen,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.  

Økonometeret viser, at der siden sommer er kommet lidt mere gang i privatforbruget, at virksomhederne ser lysere på fremtiden og at fremgangen i beskæftigelsen fortsætter. Det skaber fundamentet til en lidt stærkere økonomisk vækst i begyndelsen af 2016, vurderer Tore Stramer.

Til gengæld er eksporten faldet som en sten de seneste syv måneder og viser endnu ikke tegn på bedring. Fra marts til de seneste tal fra oktober er vareeksporten faldet ikke mindre end 11 pct. Det er det største fald, siden nedturen lige efter finanskrisen i 2008.

Eksporten var ellers af de fleste prognosemagere udset som en af de helt store drivkræfter bag den økonomiske vækst i 2015 og 2016. December måned indledtes da også med en byge af nedjusteringer fra regeringen og de største banker af vækstforventningerne til 2015 og i mange tilfælde også til 2016.

Det går dog stadig støt fremad på vores store markeder i Tyskland, Sverige, Storbritannien og USA, viser de seneste nøgletal. Kun Norge, vores fjerdestørste marked, synes ramt af det store olieprisfald.

Hvor der har været dømt stilstand siden foråret, er der små lyspunkter at spore her til vinter.

Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit

Konkurrenceevnen er også steget det forløbne år, fordi lønningerne kun kravler langsomt opad, og fordi kronen er blevet svagere gennem sit bånd med euroen.

I takt med at faldet i råvarepriserne ebber ud, og udviklingen stabiliserer sig i vækstøkonomier som Kina, så vil den globale vækst ifølge Nordea vende tiltage til 3,5 pct. i 2016 fra 3,1 pct. i 2015.

Det vil alt sammen gøre sit til at eksporten kommer sig i 2016, vurderer bankens cheføkonom Helge Pedersen.

»Trods flere usikkerhedstegn og skuffende nøgletal er fundamentet på plads for en solid dansk vækst næste år,« siger Helge Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også