Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Økonomer: Flygtningestrømmen kan udløse ny reformbølge

Regningen for de mange nye flygtninge skaber behov for flere reformer, vurderer økonomer.

Regningen for de mange nye flygtninge kan skabe et behov for flere reformer, vurderer økonomer.  Foto: Gregers Tycho

Hele 68 pct. af de 51 økonomer i Finans’ økonompanel mener, at det kan blive nødvendigt at lave flere reformer af arbejdsmarkedet eller at hæve skatterne for at finansiere udgifterne forbundet med flygtningestrømmen.

»Pengene kan kun bruges en gang, så det kommer til at betyde højere skatter, flere reformer som øger arbejdsudbuddet eller lavere øvrige offentlige udgifter. Hvilket alternativ som vælges, er et politisk spørgsmål,« siger Torben Tranæs, forskningsdirektør for SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, og nyudnævnt økonomisk vismand.

Usikkerheden om, hvad strømmen af asylansøgere vil koste på både kort og lang sigt, er så stor, at regeringen forleden udskød forhandlingerne af sin planlagte skattereform til efteråret.

Allerede nu er mange kommuner så pressede af at skulle huse flygtningene, at de har bedt staten om flere penge.

Kommer der 5.000 flere ikke-vestlige immigranter ind om året i forhold til 2011, så vil det koste den offentlige kasse 2,1 mia.kr. i ekstra udgifter, påviste bl.a. Torben Tranæs i en analyse sidste år.

Men eftersom der i dag kommer flere flygtninge fra Mellemøsten end dengang, og fordi denne gruppe klarer sig dårligt på arbejdsmarkedet, så kan regningen ende med at blive meget større, vurderer Torben Tranæs.

Det er udgifter, som ifølge bl.a. Jens Hauch, direktør i tænketanken Kraka, udhuler den finansielle holdbarhed, og som derved skal dækkes ind via reformer.  

»Hvis vi har en strøm af flygtninge, som bliver ved med at komme, så vil vi have en udgift, som vil være stigende over tid. Der skal altså findes nogle penge et sted,« siger Jens Hauch.

Han foreslår bl.a. en indslusningsløn, der ifølge tænketanken Cepos kan skaffe 7.000 flere i arbejde.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger på, at man bl.a. med den kommende skattereform også går efter at forbedre de offentlige finanser ved at gøre det mere attraktivt at arbejde.

»Vi skal altid være parat til at forsvare den finansielle holdbarhed med reformer. Asylpresset gør ikke behovet mindre,« siger Jacob Jensen.

I 2011 kom der 3.802 asylansøgere, mens der de første 11 måneder sidste år kom 18.492. Regeringen regner med, at der kommer 25.000 asylansøgere i år.

BRANCHENYT
Læs også