Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Indkomsterne i Gentofte er mere ulige end i USA

Gentofte kan konkurrere med USA og Mexico i ulighed, viser ny opgørelse.

Forskellen mellem de rige og deres au pair-piger er med til at gøre Gentofte til et mere ulige samfund end USA.  Foto: Astrid Dalum

Gentofte er et mere uligt samfund end USA.

Hvis Nordsjælland blev indsat på en liste over uligheder i indkomst og sammenlignet med de ti mest ulige lande i OECD, ville Gentofte tage 3. pladsen, mens Rudersdal og Hørsholm også ville være blandt de ti mest ulige samfund i verden.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har lavet en opdeling af de danske kommuner efter, hvor ulige eller lige indkomsterne i kommunen er.

Her fremgår det, at der er meget store forskelle på, hvor ulige kommunerne i landet er.

»Analysen viser meget klart, at der er stor forskel på ulighed mellem kommunerne. Det gør hele diskussionen om ulighed svær, for det viser, at hvorvidt du vil opleve ulighed i Danmark, kommer an på, hvor du bor,« siger økonom Jens Uhrskov Hjarsbech fra Dansk Erhverv, som har lavet opgørelsen.

Gentofte har en ulighed målt i ginikoefficient på 43,4 pct. Til sammenligning lander USA på 40,1 pct., mens Danmark i gennemsnit lå på 24,9 pct., ifølge OECD tal fra 2013.

Ginikoefficient er økonomernes måleinstrument for lighed i et samfund: Jo lavere tal, jo mere lige er indkomsterne i et samfund.

Danmark er blevet et meget opsplittet samfund, mener forsker Bent Greve fra RUC.

»Der er områder i Danmark, hvor man kun kan bo, hvis man har en bestemt indkomst. De rige bor med de rige, og de fattige med de fattige,« siger Bent Greve fra RUC.

Når uligheden er så stor i Nordsjælland, skyldes det, at det er her, hvor de rige bor. Med i statistikken tæller også indkomsterne fra de riges au pair-piger, samt fra studerende og pensionister.

Denne ulighed vil stige, hvis regeringen kommer igennem med den ønskede skattereform, som vil sænke topskatten med fem procentpoint.

Læs også: Topskat øger ulighed mellem kommunerne

»Det er en helt sikker konsekvens, at uligheden vil stige, hvis man sænker topskatten. Uligheden vil blive større, og det vil den naturligvis især blive i områder med mange topskatteydere. Forskellen mellem de forskellige områder i Danmark vil stige,« siger Bent Greve.

For den liberale tænketank Cepos er Gentofte et eksempel på, at ulighed kan være godt for et samfund.

»Det er interessant, at Gentofte har en ulighed, der er støre end i USA. Det udfordrer forestillingen om, at ulighed entydigt er ødelæggende for et samfund. Min opfattelse er, at Gentofte er en ret velfungerende kommune med høj beskæftigelse og indkomst,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

BRANCHENYT
Læs også