Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Analyse slår pæl igennem fagbevægelsens frygt for flere flygtninge

Tidligere flygtningestrømme har været en gave til mange danske ufaglærte, som har fået andre jobs med højere løn, konkluderer ny analyse.

I 2015 var der 5.210 personer omfattet af de kommunale integrationsprogrammer – typisk flygtninge eller familiesammenførte – som fik en praktikplads eller et løntilskudsjob i en privat virksomhed. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Flygtninge vil ikke udkonkurrere danske ufaglærte. Faktisk kan flygtningestrømmen betyde højere løn og bedre jobs for mange af de omtrent 591.000 ufaglærte, der i dag er på arbejdsmarkedet.

Det er konklusionen i en analyse af tidligere flygtningestrømme ind i Danmark fra 1991 til 2008 lavet bl.a. af den danske økonom Mette Foged fra Københavns Universitet.

»Under tidligere flygtningestrømme har danske ufaglærte og dem med lav uddannelse fået andre jobs, som giver en højere løn. Flygtningene har komplementeret den eksisterende arbejdskraft, ikke erstattet den,« siger ph.d. i økonomi  Mette Foged, der i samarbejde med Giovanni Peri fra University of California står bag studiet, som i april bringes i American Economic Journal.

Analysens resultater slår en pæl igennem den frygt, som bl.a. fagforeningen 3F luftede forleden. Her advarede formand Per Christensen mod at danske ufaglærte risikerer at miste jobs til flygtninge, hvis de favoriseres for kraftigt af regeringens integrationsindsats.

Regeringen har i de igangværende trepartsforhandlinger sat integrationsindsatsen først på dagordenen, mens fagforeningernes bagland, ifølge en rundspørge fra Finans, hellere vil have en aftale om mere uddannelse på plads.

Analysen finder, at flygtningene fra bl.a. det tidligere Jugoslavien, fra Somalia og Irak tog de lavtlønnede jobs, mens danske faglærte pressedes til at højne deres kvalifikationer, til at specialisere sig og søge mod nye job med højere løn. Jo flere flygtninge der kom ind, jo højere steg de danske ufaglærtes løn de efterfølgende år, viser analysen.

»Det bryder med den gængse opfattelse af, at flygtninge og indvandring fortrænger danske jobs og medvirker til lavere lønninger for danskere,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

I 3F mener man dog, at analysen allerede er forældet, og at den ikke kan bruges til at spå om fremtiden. Det siger fagforeningens cheføkonom Frederik Pedersen.

»Jeg mener, at man ikke kan overføre resultaterne fra dette ene studie til dagens eller fremtidens forhold. Der er blevet og bliver fortsat færre og færre ”manuelle jobs”, der ikke kræver de store kvalifikationer,« siger Frederik Pedersen.

Læs også