Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Erhvervslivets krav til regeringen: Sænk virksomhedsskatten senest næste år

Dansk Erhverv kræver en ny lettelse af selskabsskatten øverst på regeringens prioritetsliste i 2017.

Dansk Erhvervs skattepolitiske chef, Jacob Ravn, mener, at en sænkelse af selskabsskatten bør være regeringens topprioritet.  Foto: Søren Wesseltoft

I Storbritannien får selskabsskatten nu endnu et hak ned, og i Norge ligger planerne om en sænkelse klar i skuffen. I år er den danske selskabsskat landet på 22 pct., efter den gradvist er blevet sænket fra 25 pct. i 2013. I Dansk Erhverv mener skattepolitisk chef, Jacob Ravn, at politikerne slet ikke bør stoppe her.

»Vi burde komme klart længere ned. Vi begynder at have et stort problem med selskabsskatten. Det er nu på alle måder mere attraktivt at investere i Storbritannien end i Danmark, og samtidig kan vi se, at landene omkring os rykker på sig,« siger Jacob Ravn og fortsætter:

»Der er også en fordel ved at være firstmover, som man lidt glemmer. Hidtil har man gjort det, at man har haltet efter andre lande og sagt; nu skal vi følge med. Men man har en kæmpe fordel, hvis man vil gå forrest og vise, at man er det land, der vil være det mest attraktive. Den har vi ikke, hvis vi bare følger med de andre. Så jeg mener, man skulle give den ordentligt hak,« siger han.

Dansk Erhverv har tidligere været ude og anbefale, at selskabsskatten sænkes til 19 pct., men nu mener, den skattepolitiske chef, at det krav er blevet overhalet indenom af begivenhedernes gang. Derfor bør man overveje end endnu lavere procentsats, mener han.

Produktivitetskommissionen har tidligere anbefalet, at man skal følge med landene omkring os. Hvis man ser på Sverige, Norge, Tyskland er vi fint med. Kun Finland er nede på 20 pct. Er 22 pct. dermed ikke et fint udgangspunkt?

»Tyskland er helt anderledes. Vi skal primært sammenligne os med andre små- og mellemstore lande, som findes i Europa. Hvis man tager Baltikum og Island, ligger de under os. Irland er under, og i Norge har man faktisk et forslag i skuffen om, at de skal sænke selskabsskatten endnu mere. Så de har set lyset. Nu hvor oliepriserne er nede, er de nødt til at gøre noget for at stimulere erhvervslivet. Men det er rigtigt nok, når man umiddelbart lige ser, så er der nabolande, der ligger højere end os.«

Vi har nu en borgerlig regering, der før har talt positivt om selskabsskattesænkelser. Forventer du, at der i denne regeringsperiode bliver rykket ved selskabsskatteprocenten?

»Nu får vi en personskattereform til efteråret, og jeg forventer ikke, de direkte spiller selskabsskatten ind der. Det er også fint nok, at holde tingene adskilt, men når den er overstået, så har jeg en klar forventning om, at selskabsskatten står øverst på regeringens prioriteringsliste. Så når vi kommer ind i 2017, hvor andre lande har sænket yderligere, så bør det være en høj prioritet.«

BRANCHENYT
Læs også