Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomien er faretruende tæt på at gå i stå igen

De seneste nøgletal i Finans' Økonometer indikerer, at dansk økonomi atter er ved at miste momentum. En cheføkonom peger på, at EU med fordel kunne lade stærke medlemslande som Danmark og Tyskland stimulere finanspolitikken for at få mere gang i væksten her og nu.

Hvilken vej skal Danmark?
Selvom der stadig bygges på livet løs mange steder i Danmark, så kan væksten være for nedadgående, advarer Økonometeret.  Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Den overraskende solide vækst i årets tre første måneder var måske en enlig svale.

For mens beskæftigelsen ufortrødent er fortsat opad, har der sneget sig svaghedstegn ind i virksomhedernes forventninger til fremtiden, i industriproduktionen og ikke mindst i privatforbruget, der det seneste år har været drivkraften bag den økonomiske vækst. Tilsammen peger det på, at væksten igen er faretruende tæt på at gå i stå.

Det viser Finans' Økonometer, som består af 11 nøgletal håndplukket af Nykredit til at måle farten i dansk økonomi.

»Lige nu ligner det, at vi er tilbage til nulvækst i forbruget. Det peger desværre på, at de kommende væksttal vil vise afmatning igen,«  siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Væksten i årets første tre måneder på 0,5 pct. var dobbelt så meget, som de fleste bankøkonomer havde ventet. Både Nordea, regeringen og de økonomiske vismænd har inden for de seneste uger sænket deres vækstprognoser i år til omtrent 1 pct., men har bevaret optimismen for de kommende år. 

Men nu har usikkerheden forbundet med bl.a. den britiske EU-afstemning den 23. juni ifølge Nykredit sneget sig ind i tallene.

De seneste tal for dankortomsætningen og omsætningen i detailhandlen peger nemlig på, at danskernes købelyst, som sidste år skabte en firdobling af privatforbruget, igen er gået i stå, vurderer Nykredit. Der er ifølge Nordea heller ikke tegn på, at verdensøkonomien og den danske eksport står foran en acceleration.   

Udviklingen viser, at den nuværende vækstdebat er forfejlet, mener Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank. For mens alles øjne er rettet mod regeringens kommende 2025-plan, burde man gøre mere for at få gang i økonomien her og nu, mener han.

Det kunne f.eks. ske ved at overtale EU til at lade gruppen af stærke lande – hvor bl.a. Danmark og Tyskland indgår – bruge flere penge i finanspolitikken, mener han.

»Der i øjeblikket stort fokus på en kommende 2025-plan og behovet for reformer, der kan styrke vækstpotentialet på langt sigt. Det er en god idé, men det kommer ikke til at løse den akutte mangel på vækst i 2016 og 2017,« siger Niels Rønholt.

BRANCHENYT
Læs også