Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Topøkonomer i 2025-kritik til Løkke: Resultater fra tidligere reformer er langtfra sikre endnu

Mens regeringen har travlt med at se 10 år frem i sin kommende 2025-plan, advarer flere fremtrædende økonomer om, at man ikke skal tage resultaterne for de allerede vedtage reformer for sikre.

Hvilken vej skal Danmark?
Professor Torben M. Andersen advarer regeringen mod at tage resultaterne fra tidligere reformer for givne. Foto: Joachim Ladefoged. Foto: Joachim Ladefoged

To tidligere overvismænd advarer nu statsminister Lars Løkke Rasmussen mod at bygge luftkasteller i sin kommende 2025-plan. Det er nemlig slet ikke sikkert, at de mange reformer de seneste 10 år vil give de resultater, som man i dag tager for givet.

Derfor er der fare for, at de offentlige finanser skrider, hvis man farer blindt derudad, advarer Torben M. Andersen og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra hhv. Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

»Vi skal fastholde og få de reformer, der er gennemført, til at fungere. Det er utroligt vigtigt. Det er en ting, som nemt bliver underprioriteret, for det er sjovere at smide nye ting på banen,« siger Torben M. Andersen.

»Der er en risiko for, at disse reformer ikke leverer de effekter, som er forudsat. Det kan få fundamentet under økonomien til at vakle,« fortsætter han.

Den kommende 2025-plan hviler på et fundament af allerede besluttede reformer, som dagpengereformen fra 2010, der forkortede dagpengeperioden, tilbagetrækningsreformen fra 2011, der udvandede efterlønnen, og reformer af bl.a. førtidspension og kontanthjælp i 2012 og 2013.

Reformerne er ifølge Finansministeriet på sporet og vil skaffe op mod 90.000 af de i alt 150.000 nye arbejdspladser frem mod 2020, der allerede regnes ind i den offentlige økonomi.

De mange nye fremtidige skattebetalere har gjort de offentlige finanser mere end holdbare og giver ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen regeringen mulighed for at give store skattelettelser.

Men det er ifølge Torben M. Andersen slet ikke sikkert, at reformerne af f.eks. kontanthjælp og førtidspension vil virke efter hensigten, eller at folk bliver længere på arbejdsmarkedet, som det i dag forudsættes i beregningerne.

De to tidligere overvismænd advarede sammen med kollegaen Peter Birch Sørensen forleden også regeringen mod at give køb på budgetloven fra 2012 i jagten på penge til skattelettelser.

»Vi har gennemført mange store reformer, som har forbedret økonomien. Nogle gange ligger der en udfordring i at fastholde det, man har lavet,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

»Jeg ser en stor udfordring i at fastholde den finanspolitiske disciplin, vi har bygget op. Det er superfristende at bryde den ned, fordi det giver mange dejlige penge at dele ud,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også