Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Underskoven i dansk erhvervsliv stormer frem i USA

De små og mellemstore virksomheder har øget eksporten til USA med milliarder. Ikke blot højere dollarkurs, men også flere eksporterende virksomheder ligger bag fremgangen.

Familiefirmaet Aasted fra Farum er en af de efterhånden tusindevis af danske SMV'er, der eksporterer til USA. Foto: Niels Hougaard

Små og mellemstore danske virksomheder står bag et sandt vækstridt, når det gælder eksporten til USA.

Mens salget til det amerikanske marked i mange år stod i stampe, er der siden 2010 sket en stigning på knap 60 pct. i eksporten til USA hos SMV’erne. Det viser tal fra analysefirmaet eStatistik.

»I de seneste år har der været massiv fremgang i SMV’ernes eksport til USA. Det er til dels trukket af den høje dollarkurs, men skyldes også, at man har fået flere virksomheder til at bevæge sig ud,« siger direktør og ph.d. Kent Nielsen.

I en årrække frem til 2010 lå de små og mellemstore virksomheders eksport til USA stabilt på lidt mere end 3 mia. kr. om året. Tallet er siden steget med små 2 mia. kr. til 5 mia. kr. i 2015.

Udviklingen vækker begejstring i erhvervsorganisationen DI.

»Det er glædeligt, at flere små og mellemstore virksomheder sælger til USA. De har typisk blot erfaring med salg til nabolandene, men nu sælger de også til de fjernere eksportmarkeder,« siger chefanalytiker Allan Sørensen.

Det er fortsat Tyskland, Sverige, Norge og Storbritannien, der aftager den største andel af danske SMV’ers eksport.

En del af fremgangen i USA kan forklares med, at den amerikanske dollar er blevet styrket, så de danske virksomheder kan hente flere penge hjem i danske kroner.

Udviklingen skyldes imidlertid også, at der er flere virksomheder, der har taget chancen. Fra 2010 til 2015 er antallet af små og mellemstore virksomheder med eksport til USA ifølge Eksportrådet steget med knap en fjerdedel til 3.060.

Det er et sundhedstegn, at de tilsyneladende kan klare konkurrencen

Philipp Schröder, økonomiprofessor, Aarhus Universitet

Det er godt nyt, vurderer økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet.

»SMV-eksporten er noget, man holder øje med, fordi det er starten på det, der kan give vedvarende eksport og kan transformere SMV'er til større virksomheder,« siger han.

Professoren tilføjer, at virksomhederne i USA kan blive mødt af nye krav fra f.eks. kunder, som kan være med til at udvikle dem yderligere.

»Det er et sundhedstegn, at de tilsyneladende kan klare konkurrencen.«

Mens den danske eksport til USA samlet set er trukket af især medicinalindustrien, er det især virksomheder i maskinindustrien, der trækker læsset blandt de små og mellemstore virksomheder. En af dem er familiefirmaet Aasted fra Farum.

Læs også