Serier

Danskerne og LO elsker globalisering

Ny måling viser, at danskernes tro på frihandel og globalisering er intakt. Resultatet glæder LO, der vil slå mere på tromme for frihandel.

Hvilken vej skal Danmark?
Store dele af fagbevægelsen bakker stadig op om globaliseringen selvom man i mange andre lande ser en voksende modstand. Foto: Finn Frandsen Foto: Finn Frandsen

Flertallet af danskere trodser tendensen fra det amerikanske præsidentvalg og erklærer deres kærlighed til frihandel og globalisering. Det viser en ny måling lavet af Epinion for LO i starten af november.

57 pct. af de 1.203 adspurgte danskere - der alle var i beskæftigelse - ser globalisering som en mulighed, mens 18 pct. ser den som en trussel. Ligeledes er 54 pct. overbeviste om, at frihandelsaftaler er gode, mens kun 7 pct. ser dem som noget negativt.

Resultatet glæder Lizette Riisgaard, formand for fagbevægelsens hovedorganisation LO. I lyset af Donald Trumps valgsejr i USA, der bl.a. blev grundlagt på en kraftig modstand mod frihandel, og briternes farvel til EU i juni i den såkaldte brexit, skal der nu gøres en ekstra indsats for at bevare danskernes lyst til frihandel, vurderer hun.

»Vi skal op i gear og gøre folk trygge, så de fortsat kan se, at globalisering er en god ting,« siger Lizette Riisgaard.

»Men vi skal også anerkende, at der både er vindere og tabere ved globalisering. I kommende reformer skal vi sikre, at der er et ordentlig og trygt velfærdsystem, adgang til dagpenge og videreuddannelse. Hvis lønmodtagere er trygge, så tør de også noget mere. Brexit og Trump kom, fordi utrygheden steg,« fortsætter hun.

Resultaterne ligger tæt op af en måling foretaget af Epinion for DI i august, hvor 58 pct. af danskerne mente, at globaliseringen var en god ting.

Det glæder tidligere overvismand Torben Andersen, at danskerne kan se igennem alle de negative historier om frihandel.

»Gevinsterne ved globalisering kommer nemlig lidt snigende. Der kommer nye, bedre produkter, vi får flere jobmuligheder og en bedre løn. Vi er ikke altid klar over, hvor det kommer fra. Omkostningerne ved globaliseringen, når en stor virksomhed lukker, er dog meget synlige,« siger Torben Andersen.

Ikke alle dele af fagbevægelsen er dog lige så forelskede i frihandel som Lizette Riisgaard.

Dennis Kristensen, formand for fagforeningen FOA, advarede på en kongres onsdag mod konsekvenserne af den netop indgåede aftale mellem EU og Canada (CETA), frihandelsforhandlingerne mellem EU og USA (TTIP) og liberaliseringsforhandlingerne mellem EU og en stribe lande kloden over (TISA).

»FOA har i LO vendt tommelfingeren ned til CETA, fordi vi er bekymrede for den samlede effekt af de mange forhandlinger om frihandel,« sagde Dennis Kristensen på kongressen.

Læs også