Serier

Danske virksomheder blæser på brexit og satser på Storbritannien

Trods dystre udsigter for den britiske økonomi, så tror mange danske eksportvirksomheder stadig på markedet. Det viser ny måling.

Brexit - britisk farvel til EU
Briterne selv har været overraskede over at landets økonomi ikke røg ud over kanten efter brexit-afstemningen i juni. Foto: Screendump samt arkiv

Danske eksportvirksomheder trodser usikkerhed, et svagt pund og risikoen for økonomisk nedtur i Storbritannien næste år.

Virksomhederne regner således med, at salget til Storbritannien – vores fjerdestørste eksportmarked - stiger med 5,4 pct. i 2017. Det er en tredobling fra andet halvår 2016. Det viser en måling foretaget af Wilke blandt 379 eksportvirksomheder for Finans.

Optimismen blomstrer, selvom briterne i juni overraskende stemte sig ud af EU – den såkaldte brexit – og kastede landets økonomi ud i usikkerhed. Pundet er stadig omtrent 10 pct. lavere i forhold til kronen end før afstemningen.

»Lige da vi fik brexit var alle meget negative på Storbritannien. Men der har været en bedre efterspørgsel i landet, end man havde frygtet og derfor har virksomhederne måske et begrundet håb om, at det ikke vil blive så slemt, som man havde frygtet,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

»Vi ville dog være påpasselige på den lidt længere bane,« fortsætter han.

Næste år starter forhandlingerne om vilkårene for brexit, og der er ifølge Landbrug & Fødevarer en betydelig risiko for, at det giver nye fald i pundet og tab af danske eksportkroner.

Der ligger en regning og venter på den britiske økonomi.

Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea

Virksomhedernes forventninger til salget i Storbritannien overgår dog stadig klart forventningerne til Sverige, hvor de ifølge målingen ser en fremgang på 3,1 pct. næste år, eller til USA, hvor man forventer en fremgang på 1,2 pct.

Fremover skal man dog ikke regne med så stærk en fremgang, vurderer regeringen og DI. De kommende år vil den britiske vækst ligge på omtrent 1 pct. om året - noget lavere end i de fleste andre markeder i Europa.

»Der er nogle virksomheder, som kan se, at den britiske økonomi landede på benene på den korte bane, og at der stadig er et marked derovre de næste 2-3 år,« siger Kent Damsgaard, underdirektør i DI.

For selskabet Coloplast A/S , der sidste år omsatte for 14,7 mia. kr., og hvor Storbritannien er det største marked, tager man dog brexit med ro.

»Det ser fornuftigt ud. Vi forventer at have vækst også i 2017. Vi forventer fortsat at tage markedsandele på det britiske marked inden for alle vores produktområder,« siger adm. direktør Lars Rasmussen.

BRANCHENYT
Læs også