Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hvor kommer $-tegnet fra?

Denne animation forklarer to teorier.

DOLLAR$ - der er mange anekdoter om oprindelsen af $-tegnet. Men blandt flere forskellige teorier er der især disse to, som animationen illustrerer:

Ps - pesos

Fra den spansk-koloniserede del af Amerika - (de spansk talende lande i Mellem-, Latin- og Sydamerika) benyttede man sig af den spanske valuta “peso”, også dengang kaldet “spansk dollars”.

Standardforkortelsen for peso er “P”, og i flertal med et tilføjet lille løftet “s”. “Ps” blev i håndskreven form sammentrukket og så havde man $-tegnet. De første $-tegn optræder i håndskrevne dokumenter tilbage fra 1770’erne hvor engelsk-amerikaner lavede forretning og handlede med spansk-amerikaner.

U.S.

En anden påstået teori er, at dollar-tegnet med to lodrette streger stammer fra sammentrækningen af “U” og “S”.

Det skulle være startet som et monogram for “USA” på pengeposer fra United States Mint (mønt-producent i USA, red.) Hypotesen lever da den er postuleret af Dr. James Alton James, der var professor i historie ved Northwestern University (1897-1935).

$ = valuta

I dag er $-tegnet hovedsagligt symbolet for valuta – dollar eller peso – og benyttes i en lang række nationer udover USA og Mexico, i f.eks. Australien, New Zealand, Canada, Hongkong, Singapore, Filippinerne, Argentina, Brasilien (real - R$), Chile, Uruguay Colombia, Cuba, Jamaica og en del andre caribiske- og afrikanske lande.

$-tegnet anvendes også i progammeringssprog (f.eks. PHP, JavaScript), i stilistiske artistnavne (f.eks. A$AP Rocky, Ke$ha, Ty$) eller når man vil beskrive rigdom eller at være grådig (f.eks. Micro$oft, Chel$ea, Di$ney).

Læs også