Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hvordan kommer man af med 4.500 mia. dollars?

Den amerikanske centralbank har opbygget en massiv pengetank fyldt med obligationer, som den egentlig gerne vil af med igen. Men spørgsmålet er, om økonomien og de finansielle markeder er klar til, at der bliver dumpet 4.500 mia. dollars ud på markedet.

Mange frygter, at boligrenterne vil stige, hvis den amerikanske centralbank begynder at reducere sin beholdning af obligationer.

NEW YORK - Aldrig har den amerikanske centralbank (Fed) haft så mange penge gemt i pengetanken. Godt nok i form af obligationer, så de fylder knap så meget, men åbner man bankens bankbog kan man se, at der står godt 4.500 mia. dollars i stats- og realkreditobligationer.

Under finanskrisen købte Fed massivt op i obligationer for at holde hånden under økonomien. Under de såkaldte QE-operationer købte Fed hver måned obligationer i markedet for på den måde at sende masser af penge ud i cirkulation. Der skulle likviditet til at holde økonomien og markederne kørende, og det resulterede blandt andet i nulrenter i syv år og store aktiestigninger. Men det betød også, at USA kom hurtigt ud af krisen og den efterfølgende recession i 2009 og har haft et økonomisk opsving siden, om end et trægt et af slagsen...

Læs også