Penge
0

Spar penge ved at bruge dem

Er der ikke andre muligheder for at udnytte sin opsparing fornuftigt end at gemme den væk på en bankkonto med en middelmådig rente? Svaret er jo.

Med mindre vi har planer om at købe en ny bil eller rejse jorden rundt med familien inden for en overskuelig horisont, er det faktisk nok at have mellem 20.000 og 30.000 kr. i overskud på lønkontoen.

Pengene skal bruges, hvis køleskabet går i stykker, der kommer en ekstra regning, eller hvis der sker noget uforudset.

Så hvis ikke man er tilfreds med at have pengene stående på en konto til en lidt højere rente, men gerne vil have dem ud at arbejde uden at løbe en særlig stor risiko, er man nødt til at tænke sig godt om.

Her kommer energiforbedringer ind i billedet.

Stort afkast

Bor man i hus, er det oplagt at investere i energiforbedringer. Her kan forbrug af penge godt give et afkast, mener forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen.

Ved at investere 20.000 kr. i efterisolering af loftet på boligen er det ikke urealistisk at spare op mod 5.000 kr. om året.

»Det svarer til et afkast på 25 pct. om året efter skat. Til sammenligning får man kun en rente på omkring 1 pct. i banken,« siger Johan Juul-Jensen.

Han opfordrer os til at tænke både alternativt og fornuftigt, hvis vi har penge til overs.

For selv om energiinvesteringer ikke giver afkast her og nu, ja nogle giver først afkast i løbet af en længere årrække, så er der tale om sunde investeringer med lang løbetid.

»Selv med forholdsvis beskedne energiinvesteringer kan man opnå høje, varige afkast i form af energibesparelser,« siger Johan Juul-Jensen.

Ud over energibesparelser kan der også blive tale om bedre indeklima og en øget salgsværdi. De seneste års erfaringer fra boligmarkedet viser, at energivenlige boliger sælges ikke alene hurtigere, men også til højere priser end energifråsende boliger.

En fordel af afvikle gæld

Et andet alternativ til at spare op er at afvikle gælden hurtigere. Hvis man har et banklån med en rente på 8 pct. og skylder 100.000 kr. væk, sparer man 8.000 kr. om året. Det kan man også omregne til en positiv rente.

Under alle omstændigheder er den højere end renten på en indlånskonto.

BRANCHENYT
Læs også